Preduzetnicki Portal Banner

БИБЛИОТЕКА „ВЛАДИМИР ГАЋИНОВИЋ“: ГОДИНУ ОБИЉЕЖИЛЕ ПРОМОЦИЈЕ И АКТИВНОСТИ У ЦИЉУ ПОПУЛАРИЗАЦИЈЕ ПИСАНЕ РИЈЕЧИ

У вријеме када сумирамо утиске, присјећамо се важних догађаја и правимо планове и жеље за наредну годину ми смо посјетили Народну библиотеку „Владимир Гаћиновић“ и са директором ове Јавне установе Иреном Дунђер разговарали о години коју испраћамо.

 

Запослени у  Народној библиотеци  вриједно раде да спремно дочекају љубитеље писане ријечи, али и истичу да моле читаоце да до краја ове седмице врате књиге које су узели на читање, како би наредне године опет могли да се учлане.

„Велики број књига буде отуђен из библиотеке на овај начин, у просјеку библиотека буде осиромашена за неких 50 – 80 књига годишње, зато бих апеловала на  грађане да буду одговорни и помогну нам да обогатимо, умјесто да осиромашимо фонд  наше библиотеке. Наравно, највећи број наших читалаца и јесте одговоран и уредно враћа књиге“, рекла је директор Народне библиотеке Ирена Дунђер.  

Библиотека је у току 2019. године у сарадњи са Завичајним клубом Билећана из Београда организовала  вече Карла Малдена, односно представљање његових мемоара.У организацији Библиотеке одржане су и промоције књига: „Човјек који је плео смрт“ Небојше Рудана, „Знаменити потомци горштака Травуније, Захумља и средишње Херцеговине“ Драга Круља, „Ad fontes“  Радинка Крулановића, „Цвијеће и нецвијеће“ Горана Ивића, „Хрестоматија технологије охаеризма“ и „Феноменологија (не)права“ Милана Благојевића...

 Као једна од препознатљивих активности Библиотеке издваја се и додјела  награда најбољим читаоцима у свим узрасним категоријама. У склопу те свечаности уз пригодан културно-умјетнички програм  највриједнијим читаоцима  Библиотека  уручује  књиге на поклон, као  и плакату за најбољег читаоца.  

“Можемо да кажемо да приводимо крају још једну успјешну годину у којој смо се трудили да нашим суграђанима пружимо богат културно-умјетнички програм, да укажемо на значај библиотеке у културном и образовном процесу и животу једнога града. Имали смо бројне промоције, књижевне вечери, књижевне и креативне дјечје радионице“, рекла је Ирена Дунђер.  

Као поклон дамама за Осми март  Библиотека је организовала  књижевно вече са  Бранкицом Дамјановић.  Заједно са Удружењем за очување Народне библиотеке „Владимир Гаћиновић “ – ЛИБЕР приредили су   књижевно вече са Тањом Ступар Трифуновић и Марком Шелићем Марчелом.

„Уз помоћ пројекта 'Позоришта у Херцеговини', на конкурсу Министарства спољних послова Србије, на коме је Либер прошао, ово Удружење је организовало двије представе, монодраму 'Хасанагиница' и представу 'Смрт фашизму', београдског позоришта Рефлектор. Обје представе наишле су на одличан одзив публике“, присјећа се Ирена Дунђер.

Као догађај који  је изазвао посебно одушевљење код  публике  остаће запамћен поетско музички перформанс „Неукусу треба рећи НЕ“ чије је главни актер млади пјесник из Билеће Бојан Милидраговић.

„Библиотека је организовала и књижевне разговоре с Гојком Ђогом и Весном Капор, а оно што је значајно јесте и промовисање завичајне литературе која је и најважнија литература сваке библиотеке. Тако смо недавно имали промоције књига 'Чекајући жуту војску' Шћепана Алексића и 'Бечка свједочења' Михајла Вујовић“, рекла је Дунђерова.

У 2019. години одржане су и књижевне радионице. Радионицу „Књига код нас и у свијету“ припремила је професорица Тања Бубрешко, а радионицу „Пишите мама великим словом“ Радмила Шиник.

Народна библиотека је и ове године одлучила да обрадује своје читаоце новогодишњим и божићним чланским картама с попустом. Упис с попустом за једну особу износи 8КМ, а породични, без обзира на број чланова породице 15 КМ. Као и претходних година, дјецу из основних школа и Дјечијег вртића „Будућност“ уписују  бесплатно, желећи на овај начин да их подстакну на читање. У Библиотеку се по промотивним цијенама можете учланити у току јануара.

 

 

Јавне Набавке

 

Опште информације

Општина Билећа,
Краља Александра бр. 28
89230 Билећа

ЈИБ: 4401381960004‚
Радно вријеме: 07-15h
Инфо телефон: 059/370-764