Preduzetnicki Portal Banner

Билећки ватрогасци добили савремену опему

Амбасадор Чешке у БиХ Ивана Хлавсова и представница УНДП у БиХ Стелиана Недера уручиле су јуче представницима општина Билећа, Невесиње, Коњиц и Јабланица савремену опрему за гашење пожара у вриједности од 120.000 КМ.

 

 

Влада Чешке је осигурала средства, општине суфинансирале, а УНДП реализовао набавку у оквиру пројекта Управљања ризиком од пожара.

 

Билећки ватрогасци добили су опрему вриједну око 35.000 конвертибилних марака. Општина Билећа је учествовала са 10.000 КМ, док је Влада Чешке донирала 20.000 конвертибилних марака.

 

„Ово је једна квалитетна и нама потребна донација. Надам се да ћемо ову опрему годинама користити и да ће нас добро служити. Желио бих да захвалим донаторима и нашој општини, начелнику и администрацији која нас је подржала у реализацији пројекта“, каже старјешина Територијално- ватрогасне и спасилачке јединице Билећа Радомир Радмиловић.

 

Опрема садржи: дрон, ватрогасне напртњаче, клип за интервенције приликом саобраћајних несрећа, скале за спасавање на висини, пумпе за извлачење воде из подрума, агрегат за производњу електричне енергије и апарате за дисање приликом интервенција у затвореном простору.

 

„ Набавили смо дрон који ће нам бити од велике користи приликом гашења пожара на отвореном. Моћи ћемо пратити у ком смјеру иде пожар, као и површину која је опожарена. Моћи ћемо да снимимо ко је подметнуо пожар, јер знамо да имамо и таквих случајева“, појашњава Радмиловић.

 

 

Циљ пројекта Управљања ризиком од пожара је подизање нивоа капацитета за управљање ризиком од пожара у општинама Билећа, Невесиње, Коњиц и Јабланица, кроз рјешавање најургентнијих недостатака.

 

 

Михајло Вујевић, менаџер Општине Билећа, захвалио се на врло важној и вриједној опреми.

„На овај начин се помаже Општини да изгради и подигне способност не само за гашење пожара, него и способност спасавања људи у разним ситуацијама“, рекао је Вујовић.

 

 

Потребе општина за најнужнијом опремом за гашење пожара утврђене су у извјештају Процјене капацитета за одговор на катастрофе и Мапе пута за БиХ објављеном у децембру 2018. године.

 

Јавне Набавке

 

Опште информације

Општина Билећа,
Краља Александра бр. 28
89230 Билећа

ЈИБ: 4401381960004‚
Радно вријеме: 07-15h
Инфо телефон: 059/370-764