Preduzetnicki Portal Banner

Билећко село Ћурјан данас је добило воду

Билећко село Ћурјан данас је добило воду. Мјештани кажу да је за њих ово историјски дан који ће олакшати њихову свакодневицу.
„Вода је стигла из Вриоке која је удаљена око 40 километара. Било је потребно инсталирати четири пумпе и положити километре цијеви да би вода дошла до крајњих корисника. Најискреније се захваљујемо онима који су на било који начин учествовали у реализацији овог пројекта“, каже Обрад Стијачић који води поријекло из села Ћурјан.

Пројекат водоснабдијевања мјесне заједнице Плана и Бијела Рудина, Удружење вода Плана почело је реализовати 2011. године и полако га приводе крају. Оспособили су водоводну мрежу у дужини преко 40 километара, док је више од 260 домаћинстава добило воду.
„Сва домаћинства која су планирана пројектом који је започет прије девет година до маја наредне године добиће воду. Уложили смо велики труд и заложили се да реализујемо све оно што смо планирали. Ово је један од највећих пројеката у Билећи и нама је најважније да вода сваки дан тече кроз цијеви“, каже предсједник Удружења корисника вода Плана, Ненад Вукоје.
Пројекти су реализовани захваљујући средствима прикупљеним из више извора: из Буџета општине, донацијама, пројектима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, пројекатима ИФАД-а и новчаним издвајањима мјештана ових села.
„Влада Републике Српске из донаторских средстава Владе Србије донирала нам је 250.000,а ми смо уложили 180.000 конвертибиних марака. Одлучили смо да дио средстава, око 30 до 40 хиљада пребацимо за реализацију пројекта водоснабдјевања села Торич, а остатак новца уложићемо у реновирање мокрих чворова у Средњошколском центру“, појашњава Вукоје.
У наредном периоду проблем водоснабдјевања биће ријешен у селима: Трновица, Лађевићи, Врбица, Ђече,Нарат и Ораховица.
„Ту је довод воде једноставан, нема много пумпања ни препрека. У свако село скоро да је дошла вода, ради се на развођењу према домаћинствима. Мјештани Фатнице и Засада питање водоснабдијевања почели су рјешавати, али пројекат нису привели крају. Они нису дио Удружења корисника вода Плана, али ћемо им са задовољством помоћи да заврше започето“, каже Вукоје.

О пројекту водоснабдијевања опширније сутра у Новостима из наших крајева.

 

Јавне Набавке

 

Опште информације

Општина Билећа,
Краља Александра бр. 28
89230 Билећа

ЈИБ: 4401381960004‚
Радно вријеме: 07-15h
Инфо телефон: 059/370-764