Preduzetnicki Portal Banner

МАТУРАНТИ ПРИПРЕМИЛИ НАСТАВНИ ЧАС У ЧАСТ „ЕВРОПСКОГ ДАНА ЈЕЗИКА“

„Да ли сте икада размишљали о чудовишности, о чуду, о величанству језика? Развијен језик то је биће и крв народа, то је максимала онога што једна култура оставља и даје. Сви људи не читају латинску и грчку књижевност, али сви културни људи сваки дан, и данас још говоре, помало грчки и латински“, ова као и многе друге изреке чуле су се јуче на наставном часу који су у част „Дана европских језика“ приредили матуранти гимназије у Средњошколском центру „Голуб Куреш“ у Билећи.

 

Ученици су подстакнути идејом професора Актива српског језика и књижевности и страних језика сами осмислили програм у коме су говорили стихове на српском, енглеском, француском, руском и шпанском језику. Ученици су говорили дијелове из есеја „О култури“ Исидоре Секулић, а занимљива су била и извођења Бодлеровог „Албатроса“ који су ученици дочарали на три језика. Највише осмијеха и аплауза измамила су два матуранта која су традиционалну херцеговачку гангу извели на српском, француском, енглеском и кинеском језику. Цјелокупан перформанс на гитарама су пратили Андреј Вукоје и Димитрије Самарџић.

Како кажу професори, ученици су уложили велики труд и показали да је знање страних језика највећи степен културе.

Овај пројекат подржава Министарство породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске.

„Европски дан језика“ обиљежава се сваког 26. септембра од 2001. године. Обиљежавају га све државе чланице Савјета Европе са циљем да охрабре Европљане да уче језике у било ком старосном добу, подстакну интелектуалну размјену и сачувају језичко наслијеђе континента. Процјењено је да половина свјетске популације говори најмање два језика.

Након овог фантастичног перформанса остаје нам само да размислимо о његовој поруци, али и о изреци „Вриједите онолико колико језика говорите“. Учите стране језике, али запамтите „Док живе језик и писмо, живи и народ“!Чувајте и  његујте српски језик и писмо!

 

Јавне Набавке

 

Опште информације

Општина Билећа,
Краља Александра бр. 28
89230 Билећа

ЈИБ: 4401381960004‚
Радно вријеме: 07-15h
Инфо телефон: 059/370-764