Preduzetnicki Portal Banner

МЈЕШТАНИ БИЛЕЋКИХ СЕЛА ОД НАДЛЕЖНИХ ТРАЖЕ ПОМОЋ: У СТРАХУ СМО ОД МИГРАНАТА, НИСМО БЕЗБЈЕДНИ НИ НА КУЋНОМ ПРАГУ

Мјештани села Врањска састали су се данас у мјесту Симијова  са представницима општине Билећа и Полицијске управе Требиње како би изразили своје незадовољство због тога  што мигранти проваљују у књихове куће, праве штету и узнемиравају мјештане. Од представника локалне власти тражили су хитно засједање Скупштине општине, док су од полиције тражили повећање броја полицајаца кроз њихова села. Од марта, када је први пут примјећена група миграната, мјештани Врањски и околних села немају миран живот. 

На овом подручју 17 породичних кућа је опљачкано, обијено, девастирано, из њих су однијели што се могло понијети, на удару је и Мјесна канцеларија Крстаче која је обијена три пута. Обијени су, у више наврата, и паљени парохијски дом и школа на Влаховићима. 
„Нису само провале проблем, проблем је што ми нисмо безбједни на нашем кућном прагу. Живимо у стаху. Мени су по ноћи покушавали обити кућу. Ја живим сам и замислите како је када ми велика група миграната старости од 20 до 25 година покушава ући у кућу.“, каже мјештанин Миленко Кешељ.
Старици у селу Врањска, која живи сама, ока два сата послије поноћи на врата је лупала група од 37 миграната. И то није једини примјер застрашивања од стране миграната. Мјештани су их налазили у штали, у њиви, у кући како им отварају фрижидер...
„ Наше мишљење је да њима треба обезбједити превоз до Стоца, јер све те групе које овуда пролазе само питају пут за Столац. У кућама гдје има мушкараза и млађих мјештана и није проблем, али тамо гдје су старији становници сами, мигранти праве велике проблеме. Ми разумјемо њихову муку, ми смо гостољубиви, код нас још увијек важи правило да обавезно нахранимо гладног. И док су пролазили мигранти из Сирије све је било како треба, али ови који данас пролазе су људи потпуно другачијег карактера“, каже мјештанин Радош Радовић.
Са мјештанима села Врањска саосјећа и начелник општине Билећа Миљан Алексић.
„Ово је велики проблем, већином овдје живе старији људи, у кућама по једно, двоје. Куће су удаљене. Ко нема сличан проблем не може њихове муке ни разумјети.  Овај се проблем хитно мора рјешити. Позваћу министра Лукача да нам помогне, а већ сутра ћу заказати сједницу Скупштине општине Билећа“, поручује начелник Миљан Алексић.  
Из Полицијске станице Билећа  је потврђено да мјештани готово свакодневно пријављују присуство миграната и да су више пута тим поводом излазили на терен.

 

Јавне Набавке

 

Опште информације

Општина Билећа,
Краља Александра бр. 28
89230 Билећа

ЈИБ: 4401381960004‚
Радно вријеме: 07-15h
Инфо телефон: 059/370-764