Preduzetnicki Portal Banner

НЕКА СЕ ДОБРА ДЈЕЛА ДУГО ПАМТЕ!

Вријеме ванредне ситуације остаће упамћено не само по данима када нас је вирус натјерао да живимо на неки другачији начин и да поштујемо правила како бисмо се заштитили од „невидљивог непријатеља“, него и као вријеме у коме живе људи великог срца. Свакодневно се ослушкују потребе чланова наше локалне заједнице и свако помаже онолико колико може, а и како може. Још једном смо показали да заједно можемо много и да нико није остао заборављен. Овај текст је начин да се ода захвалност свим донаторима који су помогли нашим суграђанима да лакше преброде новонасталу ситуацију, али и да осјете радост васкршњих празника.

На рачун посебних намјена општине Билећа „Roaming networks“ из Бања Луке уплатио је износ од 4.000 конвертибилних марака. Већи дио овог новца утрошен је за куповину 85 прехрамбено- хигијенских пакета који ће у суботу бити донирани онима који у досадашњим акцијама нису добили поклон пакете, а припадају категорији становништва лошијег материјалног стања. Заједно са представницима пензионера, Борачке организације и мјесних заједница одређен је списак лица који ће добити ову донацију. Захваљујући Црквеној општини Билећа уз поклон пакете биће донирана и васкршња јаја. Социјално угроженим породицама Црквена општина ће донирати 1800 васкршњих јаја.
На подручју Билеће интензивно се радило и ради на припреми карантина. „Ник Пром“ Билећа приватну амбуланту ставио је на располагање Штабу за ванредне ситуације и Билећа је тако добила опремљен и услован карантински смјештај. „Ник Пром“ и „Билкон“ донирали су 500 заштитних маски Црвеном крсту Билећа. Господин Ранко Бошњак – „Монтинг енергетика“ донирао је материјал за уређење карантина у вриједности од 5.000 конвертибилних марака. Рудник и термоелектрана Гацко донирала је 10 тона угља за гријање карантина.
Влада Републике Српске уплатила је Црвеном крсту Билећа износ од 5.000 конвертибилних марака, за потребе функционисања јавне кухиње, односно подјеле помоћи у виду хљеба и млијека. Црвеном крсту у Билећи 500 КМ донирао је и народни посланик Радован Вуковић.

Бесплатни пакети садног материјала подјељени су за 140 пољопривредних произвођача из Билеће. Пакете је обезбиједило Министарство пољопривреде шумарства и водопривреде РС, а у сарадњи са Међународним фондом за развој пољопривреде (ИФАД).
Ова активност је мјера подршке индивидуалним пољопривредним произвођачима, односно малим пољопривредним газдинствима. Списак лица која су стекла право на ову донацију направљен је у сарадњи са Центром за социјални рад и Борачком организацијом, а приоритет за додјелу имале су вишечлане породице, рањиве категорије друштва и породице које живе на селу, а имају минимална новчана примања.
Хуманост нису спријечиле ни затворене границе, па су и они који су давно напустили Билећу у овом тешком времену помогли наше најугроженије категорије. Чланови Завичајног клуба Билећана из Србије обезбједили су средства за 110 пакета помоћи, 39 пакета за породице дјеце са потешкоћама у развоју, 61 пакет за пензионере и 10 за чланове Борачке организације у Билећи. На основу списка социјално угрожених лица уручени су хуманитарни пакети са основним животним намирницама за оне којима је помоћ у овом тренутку најпотребнија. Пензионерима су на кућну адресу пакете доставили чланови Омладинске организације „Језерине“.
Надлежне институције и медицински радници константно промовишу важност ношења заштитних маски и рукавица. На подручју општине Билећа врши се подјела заштитних маски и рукавица које је обезбједио Савез општина и града источне Херцеговине. Подјелу врше волонтери Црвеног крста. Планирано је да у нашој општини буде подјељено око 8.000 рукавица, 5.230 маски и 3.000 летака.
Текстилна фирма „Трендтекс“ из Билеће донирала је 300 заштитних маски Дому здравља „Свети Лука“ у Билећи. У Дому здравља истакли су да је за њих ово веома значајна донација, посебно у овој ванредној ситуацији јер су им у овом периоду најпотребније заштитне маске и средства за дезинфекцију. Републички Црвени крст Црвеном крсту у Билећи донирао је дезинфикациона средства у вриједности од 300 КМ, 100 пари рукавица и 100 заштитних маски.
Тренд „добрих дјела“ покренуо је Трготранс д.о.о. Билећа који је донирао 5.000 конвертибилних марака Дому здравља "Свети Лука". Захваљујући овој донацији обезбјеђена су средства за реновирање диспанзера за жене. За диспанзер су купљени прозори и намјештај, те изврешно кречење. Директор Дома здравља „Свети Лука„ Славко Бољановић напоменуо је да је ово прва донација коју је ова здравствена установа добила од стране привредника из наше општине.
Општина Билећа изградила је способност дезинфекције властитим средствима. Обезбијеђено је довољно опреме и средстава за дезинфекцију. Екипа на терену захваљујући „Билкому“ има потребна заштитна одијела. „Билком“ Билећа донирао је шест комбинезона за чланове тима који врши дезинфекцију. До сада су реализоване три фазе дезинфекције у нашој општини.
Хуманост у овом тешком времену показао је и господин Драган Вујовић - „Пирели“ који је донирао прехрамбено- хигијенске пакете у вриједности од 600 конвертибилних марака.
Месна индустрија „Тулумовић“ донирала је Црвеном Крсту Билећа 90 килограма месних производа. Ови производи подјељени су корисницима помоћи Црвеног Крста. Поред редовне помоћи у виду хљеба и млијека корисници су добили и месне производе, што им је, како истичу, од великог значаја. Корисницима помоћи Црвеног крста пакете својих производа донирала је и мљекара „Пађени“.
Мљекара „Пађени“ из Билеће и „SWISSLION“ из Требиња донирали су Удружењу дјеце са потешкоћама у развоју „Ведар осмијех“ из Билеће поклон пакете. Компанија „SWISSLION“ донирала је пакетиће кондиторских производа, док је мљекара „Пађени“ донирала пакете млијечних производа.
Фондација „Драшковић“ обезбиједила је 984 пакетића за малишане из Билеће. Право на пакетиће имали су малишани рођени у периоду од 1.јанура 2010.године до 30.марта 2020.године.
Чланови Актива жена и Одбора младих Савеза независних социјалдемократа Билећа донирали су корисницима помоћи Црвеног крста васкршња јаја и брашно. За 51- ог корисника помоћи СНСД Билећа обезбиједио је по врећу брашна и двије коре јаја. Акцију је реализовало дванаест волонтера, чланова СНСД Билећа који су корисницима помоћ доставили на кућну адресу. Вриједност донације је око 2.000 КМ.
Предузеће „НО- МИ“ поклонило је 60 пакета млијека, Министарство здравља и социјалне заштите РС 49 пакета хране, док је 15 пакета хране донирала „Витинка – Вива“ Бања Лука. Општина Билећа преко Центра за социјални рад донирала је 25 прехрамбено- хигијенских пакета.

Чланови Штаба за ванредне ситуације општине Билећа упутили су неизмјерну захвалност донаторима који су ублажили кризу која је настала појавом коронавируса и изразили наду да ће наставити сарадњу и у неким бољим временима. Нека се добра дјела дуго памте!

 

Јавне Набавке

 

Опште информације

Општина Билећа,
Краља Александра бр. 28
89230 Билећа

ЈИБ: 4401381960004‚
Радно вријеме: 07-15h
Инфо телефон: 059/370-764