Preduzetnicki Portal Banner

ОБИЉЕЖЕНО 28 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА „РАДОВИЋЕВИХ ДОБРОВОЉАЦА“

„Чак се и наша команда понекад досјети, кад види да нека јединица на фронту не може да издржи, иако знају да ми не можемо доћи, јаве им „издржите још 24 сата, долазе вам у помоћ Радовићеви добровољци“, и то борцима да морал и снагу да издрже колико је потребно. На нас се увијек могла позвати и команда Невесињске бригаде и Команда Херцеговачког корпуса, јер смо ми увијек били под њиховом командом и извршавали сва наређења претпостављених команди на нивоу Херцеговачког корпуса. Никада нијесмо самовољно одлазили у акције или напуштали фронт. Увијек смо добијали задаке од претпостављених команданата, то смо поштовали и извршавали до краја. Због таквог понашања, наша јединица је добила многа признања, а многи моји борци су од обичних војника постали подофицири и официри. За себе могу рећи да сам у овај рат ушао као обичан војник, а сада имам чин мајора и српског Војводе. Велики број мојих војника добио је висока војна признања као припадници Војске Републике Српске. Ја сам недавно указ који је само мени дом председника Републике Српске др Радована Караџића одликован орденом Милоша Обилића. Ја не сматрам да је то Орден дјељен, за само моју борбу, него је то признање читавој мојој јединици, јер такво признање не може зарадити сам један човјек и борац, него једна читава јединица и ја сам то признање тако и доживио и примио.“, написао је Војвода Раде Радовић у тексту „Ја ћу носити Војводу, говорио је Турчин“. Текст је објављен у књизи „Билећки добровољци Радовић“.

 

Данас, 3. октобра 2019. године навршава се 28 година од формирања неустрашиве јединице Војводе Радовића. Ова јединица бројала је око 100 добровољаца, а за Републику Српску живот су дала 24 хероја. 
„Наш ратни пут био је тежак, ишли смо тамо гдје друге јединице нису могле да узму положаје. Ниједну битку, ни у нападу, а ни у повлачењу нисмо изгубили, увијек смо излазили као побједници, зато смо и платили огромну цијену. Сваки пети припадник јединице је погинуо, а неки су рањени једном или више пута, али опстали смо на путу одбране наше територије.“, каже припадник јединице Веселин Вујовић.
Вујовић је рекао да су се данас окупили на парастосу у Храму Светог Саве и обишли Спомен собу и тако се поклонили сјенама бесмртног строја храбрих српских витезова који су својим животима бранили српски народ, српску границу и државу.
„Данас смо се окупили да се присјетимо тешких, али и славних дана када се стварала српска држава, али и да се присјетимо те братске љубави и слоге која нам данас недостаје. Били смо сложни зато смо и направили своју државу и сачували свој народ“, каже Вујовић.
Припадници Радовићевић добровољаца сваке године на овај датум окупе се да се присјете страдалих сабораца, али и да опомену на тежак положај оних који су стварали Републику Српску
„Цијели рат нико нас није мазио и представници војске и тадашње власти ову јединицу слали су тамо гдје је српски народ био најугроженији, на све стране Републике Српске. Нас ни данас нико не мази, много смо дали, а сада нисмо задовољни нашим статусом и положајем, посебно положајем дјеце погинулих бораца.“, каже припадник јединице Драго Новаковић.
Радовићеви добровољци поручују да су посебно поносни на то што нигдје нису оставили крвав траг, што су часно борили и никада нису оставили рањене противничке војнике, него су их као и своје саборце носили до болнице.

 

 

 

 

 

Јавне Набавке

 

Опште информације

Општина Билећа,
Краља Александра бр. 28
89230 Билећа

ЈИБ: 4401381960004‚
Радно вријеме: 07-15h
Инфо телефон: 059/370-764