Preduzetnicki Portal Banner

ОДРЖАНО КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ ТАЊЕ СТУПАР ТРИФУНОВИЋ

Говорећи о својим романима Тања Ступар  Трифуновић билећкој публици оставила је много тема за размишљање.  Синоћ се кроз пјесме и прозу највише полемисало о жени, њеној улози мајке, њеним осјећањима, положају у друштву, али и жени која трпи насиље и жени којој средина намеће правила и не дозвољава јој да се развија онако како она осјећа да треба.

 

Тања Ступар Трифуновић  у оквиру књижевне вечери која је одржана у Дому културе „Јевто Дедијер“  представила је  романе:  ’’Сатови у мајчиној соби’’ и „Откако сам купила лабуда“, као и збирку  пјeсама „Размножавањe домаћих животња“.

Роман  „Сатови у мајчиној соби“  добитник је  Награде Европскe унијe за књижeвност 2016. годинe,  а био је и у ужeм избору за НИН-ову награду.

„У овом роману бавила сам се мајком као женом, као особом. Ми мајку конципирамо као особу која брине и  пружа љубав, али мајке су жене са својим унутрашњим животом, радостима, љубавима,  животом који су живјеле и прије нас. Запитајмо се ко су оне изван улоге коју имају у нашем животу. '', рекла је Тања Ступар Трифуновић.

У збирци поезије „Размножавање домаћих животиња“  Тања указује на тежак положај жене у патријархалном друштву, а и њен посљедњи роман „„Откако сам купила лабуда“, посвећен је женама.

„Роман говори о двије жене између којих влада генерацијски јаз. Једна је млада и мисли да може да промјени свијет, друга је старија и помирена са стварношћу. Оне долазе из „нефункционалних“ породица и једна другој су огледало, односно властита рефлексија“, истакла је ауторка.

Тања Трифуновић присјетила се и својих почетака и говорила да је још као тинејџерка маштала како ће  једнога дана написати роман. Годинама је писала само  пјесме и стекла манир да се кроз њих изражава, а онда је почела  да ствара роман и препустила се свом начину писања. Говорећи о култури и књижевности Тања је упутила и савјете младим ауторима: „Искреност је најважнија, не да износимо и препричавамо свој живот, него да искреним погледом посматрамо свијет око себе. Нисам присталица књига које носе само једну поруку, оне морају да сукобе неколико ставова и да имају више слојева стварности. Сваки почетак је тежак, јер се најтеже доказивати међу онима који вас најбоље познају. '', поручила је ауторка која је  заступљeна  у вишe антологија и избора из поeзијe и прозe, у зeмљи и иностранству

Промоцију у Билећи организовали су Друштво за очување Народне библиотеке "Либер" и Народна библиотека "Владимир Гаћиновић".

 

Јавне Набавке

 

Опште информације

Општина Билећа,
Краља Александра бр. 28
89230 Билећа

ЈИБ: 4401381960004‚
Радно вријеме: 07-15h
Инфо телефон: 059/370-764