Preduzetnicki Portal Banner

ОДРЖАНО ПРВО ПРЕДАВАЊЕ ЗА ПЧЕЛАРЕ ПОЧЕТНИКЕ

Данас је у сали Скупштине општине Билећа одржано прво у низу предавања за пчеларе почетнике. Тема предавања биле су болести пчела, регистрација пчелара и пчелињака и старт АП пакети за пчеларе из пројекта ИФАД.

 „Данас смо говорили о најчешћим обољењима пчела, како се борити против болести и који су најчешћи проблеми присутни у пчеларству. Говорили смо о Америчкој куги пчелињег легла која данас наноси велике штете, јер се брзо шири, као и о Варои-великом непријатељу пчеларства. Савјетовали смо пчеларима да је боље да купују код домаћих пчелара и тако се осигурају да имају здраве пчелиње заједнице“,каже предавач Радивоје Максимовић који је дугогодишњи пчелар и консултант у јединици за координацију пољопривредних пројеката.

У Билећи се припрема имплементација ИФАД пројекта кроз који је планирана подршка сектору пчеларства намјењена младим пчеларима.

„Пројектом је предвиђено да сваки пчелар добије пет кошница са пчелињим друштвима и основну пчеларску опрему која обухвата комбинезон, димилицу, четку, нож, врцаљку и канту за мед. Вриједност пакета је 1.850 конвертибилних марака, пчелар улаже 30%, Општина Билећа 30% и ИФАД 40%. Удружење ће пратити пчеларе почетнике цијелу пчеларску сезону и организовати једном седмично предавања и консултације са пчеларима како би им помогли да своја пчелиња друштва припреме за зиму и тако их одрже“, каже Блажо Вујови члан Удружења пчелара „Рој“.

 Предавач Радивоје Максимовић који се бави пчеларством око 40 година поручује да је пчеларство веома лијепа пољопривредна грана која захтјева боравак у природи и препоручује се људима који се баве стресним занимањима.

 

Јавне Набавке

 

Опште информације

Општина Билећа,
Краља Александра бр. 28
89230 Билећа

ЈИБ: 4401381960004‚
Радно вријеме: 07-15h
Инфо телефон: 059/370-764