Preduzetnicki Portal Banner

ПОЧЕЛА РАСПОДЈЕЛА ЈУНИЦА

Данас је у Билећи почела подјела стеоних јуница за мала газдинства са подручја херцеговачких општина. Пројектом је обухваћено шест општина из Кластера „Стара Херцеговина“ и шест општина са подручја Сарајевско- романијске регије. До краја септембра биће подјељено 200 грла.

 

 

Носилац бизнис плана за подручје Херцеговине и Сарајевско- романијске регије је Мљекара Пађени из Билеће. Власник ове Мљекаре Ненад Вукоје истиче да уколико произвођач добије 60 одсто јефтинији производ од укупне вриједности и може тај износ исплатити у првој лактацији не треба размишљати колико је то стимулативно и колико је добро за крајњег корисника.

 

„Ово је друга организована набавка јуница која је била изузетно повољна за наше произвођаче млијека. Када смо радили анкету било је заинтересовано око 800 наших коопераната, али смо имали одређене критеријуме по којима смо изабрали оне који ће учествовати у пројекту са циљем да поспјеше свој развој и производњу. Ово је један од најуспјешнијих пројеката и примјера како треба да се ради и у наредном периоду“, каже Вукоје.

 

Ради се о набавци 200 јуница, то су чешки и аустријски симентал и источно сиво тиролско говече. Пројекат је конципиран тако да од милион марака, колико вриједи пројекат, пола милиона обезбјеђује Министарство пољопривреде кроз ИФАД пројекат а другу половину сами произвођачи са 40 одсто и локалне заједнице са 10 одсто.

 

„Наравно, све је ово увезано са Мљекаром Пађени јер наш услов је био да ти произвођачи који ће уствари да набаве јунице имају уговоре са мљекаром. И нама је циљ да мљекара Пађени шири своју кооперантску мрежу јер видимо да има потребе за новим количинама млијека И желимо да им обезбиједимо ту подршку“, каже министар пољпривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић.

 

Раденко Дучић из села Фатница каже да би својим новцем тешко купио једно овакво грло, те да је овакав начин отплате много повољнији.

 

„Коооперант сам Мљекаре још од 2006. године, имам пет крава и успијем мјесечно зарадити једну нормалну плату. За ово грло већ смо платили 970 марака, а остало ћемо исплатити кроз отплату млијека. Много нам значи што нема камата и нема кредита“, каже Дучић.

 

Пратећи домаћинства која су прије пет година учествовала у сличном пројекту закључили смо да су повећали производњу млијека и сточни фонд и то нас је мотивисало да у сарадњи са Мљекаром Пађени покренемо овај пројекат, каже Драган Вучковић, менаџер пројекта развојне покретности.

 

„Ми смо у оквиру овог пројекта до сада реализовали 60 бизнис планова на територији Републике Српске и организовали седам кластер. Организација производње на овом простору дешава се у оквиру кластера Стара Херцеговина. Ово је значајан сточарски крај и с обзиром на географско подручје реализација овог пројекта била је неминовна“, каже Вучковић.

 

Прије пет година рађен је сличан пројекат од кредитних средстава Ифада и на нашем подручју набављено је 350 јуница, али су произвођачи отплату вршили кроз рате.

 

Јавне Набавке

 

Опште информације

Општина Билећа,
Краља Александра бр. 28
89230 Билећа

ЈИБ: 4401381960004‚
Радно вријеме: 07-15h
Инфо телефон: 059/370-764