Preduzetnicki Portal Banner

ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ ВОДОВОДА У СЕЛУ БАЉЦИ

Данас су званично почели радови на изградњи водовода у билећком селу Баљци.

 

 

У Баљцима, селу на пет километара од Билеће живи  121 домаћинство, односно 400 становника. У љетном периоду, када по три мјесеца не падне ни кап кише, мјештани довозе цистерне воде, али ни то не рјешава њихове проблеме. Штеде воду, па немају могућности да напоје стоку или залију баште. Изградњом водовода, овај проблем биће рјешен. За увођење прикључка нису заинтересовани само мјештани, него и они који имају куће у овом селу, али тренутно ту не живе.

„У селу је позитивна реакција на све до сада урађено. Надамо се да ће до љета пројекат бити завршен и вјерујемо да ће они који су нам и до сада помагали помоћи са прикупљањем средстава за даље извођење радова. Надам се да ће вода доћи до сваке куће.“,  каже предсједник Одбора за изградњу водовода у селу Баљци Веселин Вујовић.

Радове изводи „Конструктор инжињеринг“ Билећа, са којима је начелник општине Миљан Алексић потписао уговор за изградњу система за водоснабдјевање.

„Данас су званично почели радови, побољшале су се временске прилике и вјерујем да неће бити проблема и да ћемо завршити започете радове у предвиђеном року“, каже Милија Шуковић директор грађевинске фирме „Конструктор инжињеринг“.

Пројектант Душко Вујовић појашњава да ће се изградњом водовода смањити трошкови, јер је цијена пумпања знатно јефтинија од цистерне, те да вриједност пумпања не утиче на цијену воде.

„ Пројекат обухвата идејно рјешење које се састоји из двије фазе. У првој  фази граде се  двије претпумпне станице гдје је висина пумпања 320 метара, а количина воде 15 литара у секунди и  резервоар од 200 кубика којим се доводи вода до села. Након тога гради се главни дистрибутивни вод дужине 17 километара и секундарна мрежа за довод  воде до кућа.“, каже Душко Вујовић.  

За пројекат изградње водовода у селу Баљци Влада Србије донирала је 300.000 евра, Влада Републике Српске 200.000 конвертибилних марака. За секундарну мрежу потребно је обезбједити 250.000 марака.

„ Општина је припремила сву потребну документацију и урадила дио посла који је био потребан да би почели реализацију пројекта. Потрудићемо се да заједно са мјештанима обезбједимо средства која недостају“, рекао је менаџер Општине Михајло Вујовић. 

Рок за завршетак прве фазе радова је 69 дана.

 

Јавне Набавке

 

Опште информације

Општина Билећа,
Краља Александра бр. 28
89230 Билећа

ЈИБ: 4401381960004‚
Радно вријеме: 07-15h
Инфо телефон: 059/370-764