Preduzetnicki Portal Banner

Предавање Золтана Данија о обарању авиона Ф-117А

Пензионисани пуковник Војске Југославије Золтан Дани одржао је синоћ у Билећи презентацију о теми „Неиспричана прича о обарању невидљивог“  која говори о обарању авиона Ф-117А приликом бомбардовања СР Југославије 1999. године.

 

У модерној српској историји Золтан Дани остаће упамћен по обарању невидљивог америчког авиона који представља први и једини потврђени губитак Нато алијансе рађен у стелт технологији. Авион је оборио 3. дивизион 250. ракетне ПВО бригаде Војске Југославије којим је командовао потпуковник Золтан Дани, а  погођен је из руског ракетног система С-125 Нева .

„ Око 20:30 један од потенцијалних циљева са „Азимута 195“ кретао се према нама, проценио сам да он може да уђе у зону уништења и тражио сам одобрење од оперативног центра да извршимо дејство. Иамли смо  два система за праћење, осматрачки и нишански радар. Опасно је да нишански радар буде предуго укључен јер привлачи против радарске ракете, гледали смо што мање да зрачимо. Када се циљ приближи на 15 километара  ту је јако битно да имате одлично обучено посаду. Када се све поклопило једноставно смо испалили ракету и погодили мету „ , истакао је пензионисани пуковник Золтан Дани.

Золтан Дани данас је пензионер  који живи у селу Скореновац код  Ковина гдје држи пекару и бави се сеоским туризмом.  О подвигу српског пензинисаног пуковника снимљена су два филма, а  акција обарања авиона којом је командовао  изучава се на свим војним академија широм свијета.

 

Јавне Набавке

 

Опште информације

Општина Билећа,
Краља Александра бр. 28
89230 Билећа

ЈИБ: 4401381960004‚
Радно вријеме: 07-15h
Инфо телефон: 059/370-764