Preduzetnicki Portal Banner

ПРЕД БИЛЕЋКОМ ПУБЛИКОМ ИЗВЕДЕНА ПРЕДСТАВА „О РИБАРИМА И СЛОБОДИ“

Синоћ је у билећком Дому културе изведена позоришна представа "О Рибарима и Слободи", Рефлектор театра из Београда. О Рибарима и Слободи је документарна, постдрамска представа настала из вишемјесечног истраживачког процеса на теме везане за антифашизам и активизам младих, односно: историјски развој ових појмова, од тридесетих година XX вијека, до данас. Полазна тачка истраживања била је биографија народног хероја Ива Лоле Рибара (1916 – 1943), а затим и биографије чланова његове породице. Ово је представа која упоредно анализира двије генерације – једну херојску, несталу у вртлогу антифашистичке борбе, и другу, нову генерацију, која нестаје у ужасима постмодерне.

 

„Жеља нам је била да у овој представи испричамо животну причу породице Рибар и веренице  Иве Лоле Рибара, Слободе Трајковић. Циљ нам је био да испричамо причу о ликовима  из историјског контекста Другог светског рата, ликовима који су се борили за велике идеале и вредности које се губе и заборављају. Говоримо о ликовима који су се несебично, готово херојски борили против фашизма.“, каже глумац Ђорђе Живановић Гргур.

У представи играју млади глумци Ђорђе Живадиновић Гргур,Срахиња Блажић ,Сунчица Милановић, Нина Нешковић и Никола Живановић. Кроз представу се приказује више различитих ликова, па један глумац не тумачи један лик, него се „пресвлачи“  из особе у особу.

„На мене је посебан утисак оставила смрт Слободе Трајковић, која је увек у сенци, а изузетно је храбра жена која је погинула на трагичан начин. Са овом представом смо увек наилазили  на одличне реакције публике. Посебно ме радује да играмо пред младим људима  који о овом нису ништа чули, а након извођења нам приђу и кажу да смо „их купили“  и да носе са собом јаке емоције“, каже глумица  Сунчица Милановић.   

Представа је прожета и савременим  тренутком, односно  ставовима глумаца  и њиховим искуствима који кроз причу о Рибарима праве паралелу  са младим данас и младима средином прошлог вијека   

Представа је изведена у организацији Удружења грађана Либер“, друштва за његовање и развијање Народне библиотеке „Владимир Гаћиновић у Билећи. Покровитељ представе је Министарство спољних послова  Србије – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Удружење Либер основано је прошле године,  са циљем  да помогне рад Народне библиотеке „Владимир Гаћиновић“ .

„За непуну годину постојања организовали смо неколико културних догађаја који су, чини нам се, у граду били право културно освјежење. Трудимо се да не правимо догађаје по сваку цијену, него да билећкој публици пружимо оно што мислимо да је квалитетан садржај. До сада смо увијек имали добре реакције публике“, каже Лазар Гњато.  

Представа „Смрт фашизму о Рибарима и Слободи„ први пут је изведена 9. маја прошле године у "Атељеу 212" у Београду поводом обиљежавања Дана побједе над фашизмом.

 

 

 

 

Јавне Набавке

 

Опште информације

Општина Билећа,
Краља Александра бр. 28
89230 Билећа

ЈИБ: 4401381960004‚
Радно вријеме: 07-15h
Инфо телефон: 059/370-764