Preduzetnicki Portal Banner

ПРОМОЦИЈА РОМАНА „ЧЕКАЈУЋИ ЖУТУ ВОЈСКУ“ ШЋЕПАНА АЛЕКСИЋА

Синоћ је у Дому културе „Јевто Дедијер“ у Билећи у организацији Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево и Народне библиотеке „Владимир Гаћиновић“ у Билећи, одржана промоција најновијег романа Шћепана Алексића „Чекајући жуту војску“. Књига је изашла у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, које је овом роману додијелило трећу награду на овогодишњем конкурсу Златна сова.

 

Роман-хроника  „Чекајући жуту војску“, написан у духу великог српског писца Иве Андрића у широком временском распону од Карађорђеве буне до посљедњих ратних дешавања у 21. вијеку, говори о изградњи кршле - касарне у Билећи и њеној вези са судбином становника овог малог херцеговачког мјеста.

На познат начин, а ипак другачије и себи својствено, писац као поуздан хроничар свједочи о суровом понашању турског угњетача према српској раји, али и о домишљатим и пркосним одговорима на различите облике зулума.Осим у турском времену, писац прати сва српска страдања на том простору до савременог доба - од злочина злогласних шуцкора након пуцњева Гаврила Принципа, аустроугарских логора па касније и усташких у Независној Држави Хрватској, до политичких пресуда и голооточких страдања у заједници јужнословенских народа.“, речено је на промоцији књиге Шћепана Алексића.

О Алексићевом досадашњем раду, значају његовог књижевног рада за боље разумијевање Херцеговине и Херцеговаца, као и о његовој биографији говорила је директор Народне библиотеке „Владимир Гаћиновић“ Ирена Дунђер, док су о књизи говорили потпарол Завода за уџбенике и наставна средства Дејан Керлета и професор Никола Баћевић. Одабране странице из књиге читале су Данијела Батинић и Анђела Џелетовић, а акордима на гитари вече је уљепшао Димитрије Самарџић.

Након Билеће, промоција књиге „Чекајући жуту војску“ одржана је и у Народној библиотеци у Требињу а како наглашава Керлета, промоција овог романа наставиће се и по осталим градовима Републике Српске.

 

Јавне Набавке

 

Опште информације

Општина Билећа,
Краља Александра бр. 28
89230 Билећа

ЈИБ: 4401381960004‚
Радно вријеме: 07-15h
Инфо телефон: 059/370-764