Preduzetnicki Portal Banner

Саопштење за јавност СРД Билећа

Поштовани грађани,

Билећко језеро, једна од посљедњих оаза нетакнуте природе наше државе, са чистом водом која би скоро недирнута могла да служи за пиће, са невјероватно богатим рибљим фондом које по својој љепоти и природним богатством, не само у Херцеговини него Републици Српској и цијелом Балкану нас чини поносним што га имамо, је нажалост у најтеже вријеме за цијелу Херцеговину, државу па и свијет нападнуто од стране неодговорних појединаца са свих страна.
У вријеме рестриктивних мјера које је наша држава донијела у смислу одбране и борбе против пошасти која нас је задесила све заједно, криминалне групе су пронашле свој интерес у смислу нелегалног изловљавања рибљег фонда Билећког језера , даље продаје и дистрибуције на црно тржиште у градовима у окружењу. У протеклих мјесец дана је на Билећком језеру забиљежен велики број прекршаја од стране криволоваца који су покушали да у вријеме које је најосјетљивије за рибљи фонд тј. вријеме припреме за мријест врше излов рибе мрежама и другим недозвољеним средствима.
СРД Билећа на челу са предсједником Скупштине Спасом Капором и пожртвованим рибочуварима СРД Билећа као и у координацији са СРД Требиње су мимо својих свакодневних обавеза направиле и више акција у смислу сузбијања и спречавања излова рибе на Билећком језеру. Акције су спроведене на скоро свим локацијама које су биле означене као потенцијално занимљиве за криволов.Том приликом је заплијењено у само двије ванредне акције 17 мреза чија дужина прелази преко 1500 метара. Све мреже су заплијењене, евидентиране и на лицу мјеста уз присуство свих рибочувара уништене тј.спаљене.
СРД Билећа је у више наврата поред заплијене мрежа и других недозвољених средстава вршила апел на несавјесне грађане преко средстава јавног информисања са својим саопштењима,упозорењима и позивањем на друштвену одговорност сваког појединца у заштити језера, као и врло благим санкцијама.
Имајући у виду да се већина криволоваца враћа на своје нечасно понашање принуђени смо да предузмемо мјере које су и самим законом дефинисане, а до сад нису због разних, свима познатих разлога процесуиране.
У сарадњи са надлезним Министарством Унутрашњих послова, Тужилаштвом, Општинском управом општине Билећа, Градом Требиње и свим другим релевантним службама СРД Билећа и СРД Требиње ће у наредном периоду свако лице за које се испостави да врши недозвољене радње исто процесуирати тј.поднијети кривичну пријаву против истих и неће бити изузетака. Имамо загарантовану подршку од челних људи из МУП-а, Тужилаштва као и Јединице за подршку. Наглашавамо да је сваки рибочувар службено лице које уз службену легитимацију има право да по закону контролише сва дешавања на води која оцијени да су везана за заштиту језера и рибљег фонда,такође је у обавези да извијести МУП о евентуалном прекршају.

Овом приликом Вас молимо да будете прије свега људи па онда савјесни риболовци и да уживате у природи на којој би нам позавидјеле све земље Свијета и да нам помогнете да заштитимо и уљепшамо обале нашег језера којим се сви поносимо. Такође због одређеног броја криволоваца који ће у наредном период бити најстрожије санкционисани од стране надлежних институција које су заједно са нама у координацији не желимо да заборавимо и ставимо у исти кош часне и поштене риболовце и љубитеље природе који уживају у љепотама нашег језера. Стога их позивамо да нам помогну у очувању нашег “ Билећког мора”.
Бистро!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Јавне Набавке

 

Опште информације

Општина Билећа,
Краља Александра бр. 28
89230 Билећа

ЈИБ: 4401381960004‚
Радно вријеме: 07-15h
Инфо телефон: 059/370-764