Preduzetnicki Portal Banner

ТРОЈИЧИНДАНСКИ САБОР КОД МАНАСТИРА ДОБРИЋЕВО ОВЕ ГОДИНЕ БЕЗ ТАКМИЧАРСКОГ ДИЈЕЛА ПРОГРАМА

Српска православна црква и вјерници прославиће у недјељу (7.јуна) празник Силаска Светог Духа на апостоле - Духови, као успомену на почетак стварања Христове цркве на земљи и дан када су апостоли, надахнути новом снагом и новом вјером, започели хришћанску проповијед.

 

Духови се као и Васкрс и Божић славе три дана, па су у календару СПЦ црвеним словом обиљежени и Духовски понедељак и Духовски уторак. Овај празник слави се педесетог дана по Васкрсењу и десетог дана по Вазнесењу Христовом. Празник је познат и као Педесетница, Тројчиндан или Тројице, јер слави Свето тројство - Бога Оца, Сина и Духа Светога.

На празник Силаска Светог Духа на Апостоле традиционално се одржава Тројичидански сабор код манастира Добрићево. Овај сабор који је обновио, послије вишедеценијског прекида, игуман Добрићевски високопреподобни архимандрит о.Симеон Биберџић ове године због вируса корона биће одржан уз поштовање свих прописаних мјера.

Света литургија код манастира Добрићево биће служена од 8:30 часова. Након литургије представиће се прошлогодишњи побједници сабора, Удружење гуслара и епских пјесника „Војвода Влатко Вуковић“. Ове године неће бити одржан такмичарски дио програма.

„Хтјели смо да обиљежимо овај велики празник што ћемо и урадити уз поштовање свих прописаних мјера. Замолићемо све вјернике да поштују прописану дистанцу. Најважније је да не прекидамо дух саборовања и да се одржи традиција окупљања код манастира Добрићево и у овим тешким временима“, кажу организатори.

Сабор се одржава у организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“, а под покровитељством општине Билећа.

Подсјећамо да се манастир Добрићево првобитно налазио покрај саме ријеке Требишњице у Добрићевском селу. Године 1967, у оно вријеме скупим и веома сложеним захватом пренесен је на садашњу локацију. Преношење је извршено у оквиру пројекта спасавања споменика културе и умјетности из потопљеног подручја ријеке Требишњице. Манастир Добрићево својом архитектуром и живописом спада у ред најзначајнијих српских средњовјековних манастира.

У дугој и бурној историји манастир је био центар духовности и писмености, а истовремено је служио и као мјесто помирења завађених народа и племена.

Међу нарочитим манастирским светињама које привлаче пажњу бројних посјетилаца су чудотворне мошти непознатог Светитеља, као и фреска Тајне Вечере.

 

Јавне Набавке

 

Опште информације

Општина Билећа,
Краља Александра бр. 28
89230 Билећа

ЈИБ: 4401381960004‚
Радно вријеме: 07-15h
Инфо телефон: 059/370-764