Preduzetnicki Portal Banner

У БИЛЕЋИ САСТАНАК СУБЈЕКАТА ЗНАЧАЈНИХ ЗА ЗАШТИТУ И СПАСАВАЊЕ

У скупштинској сали Општине Билећа одржан координациони састанак Подручног одјељења цивилне заштите Требиње. Састанку  присуствовао и директор Републичке управе цивилне заштите Миле Међед.

 

Тема састанка представника субјеката значајних за заштиту и спасавање одржаног у Билећи је реализација стратешких планова Владе Републике Српске, првенствено планова за заштиту од пожара. Један од приоритета састанка било је представљање  Методологије  дјеловања у случају опасности директорима основних и средњих школа са подручја Херцеговине.

„Ова Методологија јединствена је на нивоу Републике Српске и директори су дужни да по њој поступају у случају опасности. У њој је објашњено како дјеловати ако дође до евакуација , као и како процијенити могуће  ризике у школама“; каже директор Републичке управе цивилне заштите  Миле Међед.

Међед се осврнуо и на пожаре са којима се Херцеговина често суочава и нагласио да се Министарство унутрашњих послова, Комунална полиција  и локална заједница морају укључити у спречавање настајања поажара. 

Менаџер Општине Билећа Михајло Вујовић истакао је да је Херцеговина склона пожарима због којих трпимо бројне последице.

„ Против пожара  се морамо борити. Организоваћемо и масовне акције садње. Имамо идеју да набавимо дрон који ће да локализује пожаре али и да идентификује пиромане. Постојање дрона психолошки ће утицати на оне који намјерно пале ватру.“, истакао је Михајло Вујовић и апеловао на грађане Билеће да приликом чишћења воде рачуна о запаљеној ватри.

Цивилна заштита игра врло важну улогу у људским животима, али јој се не придаје довољно пажње, каже виши стручни сарадник за послове цивилне заштите у Невесињу Младен Зубац.

 „Ми имамо два основна проблема. Први проблем је финансирање, јер издвајања за Цивилну заштиту нису довољна ни да обновимо комплетну опрему. Други проблем нам је неспровођење дисциплинских мјера према онима који изазивају пожаре. Та лица годинама пролазе некажњено.“, каже Младен Зубац.

Састанку су присуствовали  руководиоци одсјека служби цивилне заштите, командири Територијалних ватрогасних јединица, предсједници Актива директора основних и средњих школа Источне Херцеговине и други субјекти од значаја за заштиту и спасавање.

 

Јавне Набавке

 

Опште информације

Општина Билећа,
Краља Александра бр. 28
89230 Билећа

ЈИБ: 4401381960004‚
Радно вријеме: 07-15h
Инфо телефон: 059/370-764