Preduzetnicki Portal Banner

У билећком Дому здравља “Свети Лука“ данас је одржан састанак представника Гранских синдиката

У билећком Дому здравља “Свети Лука“ данас је одржан састанак представника Гранских синдиката регије Херцеговина коме је присуствовао и Миленко Гранулић, предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске.

Да је финансијска ситуација у Дому здравља “Свети Лука“ у Билећи изузетно тешка сматра и Марина Бошњак предсједник синдикалне организације ове установе.

„Тешка нам је финансијска ситуација. Нама Влада није уплатила додатна средства за повећање плата. Проблем нам је и мали буџет. Смањује се прилив становништа. Како опада прилив становништва, тако нам је и транша све мања и мања, а обавезе су велике. Ми смо већ годинама у дуговима, и бивше руководство оставило је дугове које није могуће надокнадити“, каже Марина Бошњак.
Бошњак је појаснила и да су транше од Министарства здравља и социјалне заштите и Фонда здравственог осигурања мале и не могу да задовоље потребе за рад, исплате плата и дуговања.

„Најнижа цијена рада повећана је на 145 конвертибилних марака, али Влада додатна средства није уплатила Дому здравља. Нама плате касне, пет година нам нису исплаћени доприноси. Имали смо велике дугове који су сведени на минимум, Неке професије које су мање стресне боље су плаћене од ове наше“, каже Бошњак.

Горан Симеоновић потпредсједних Синдиката здравства и социјалне заштите источне Херцеговине каже да тешка ситуација са платама и осталим обавезама није заобишла ни медицинаре у Невесињу.

„Доћи ћемо у ситуацију да радницима нећемо моћи исплатити плате и доприносе. Стање је тешко. У Невесињу нема одлива стручне радне снаге, али није искључено да је ускоро неће бити. Обим посла се повећао, у Дом здравља долазе пацијенти из Љубиња, Гацка и Берковића, док Општа болница лијечи пацијенте из цијеле РС. Једини начин да се ситуација превазиђе је повећање плата медицинарима“, каже Симеоновић.

Миленко Гранулић предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС истакао је да ни Републику Српску неће заобићи главни проблеми одлива стручне радне снаге због лоших услова рада и малих плата.

 

Јавне Набавке

 

Опште информације

Општина Билећа,
Краља Александра бр. 28
89230 Билећа

ЈИБ: 4401381960004‚
Радно вријеме: 07-15h
Инфо телефон: 059/370-764