Preduzetnicki Portal Banner

“ВОЈВОДА ВЛАТКО ВУКОВИЋ“ ПОБЈЕДНИК САБОРА СРПСКОГ ИЗВОРНОГ СТВАРАЛАШТВА

Удружење гуслара и епских пјесника „Војвода Влатко Вуковић“ из Билеће апсолутни је побједник 13. Сабора српског изворног стваралаштва „Дрино водо жубора ти твога“ који је одржан у Војковићима. Чланови овог друштва освојили су прве награде за најбољи литерарни рад и најбољи сценски приказ и другу награду за женско изворно пјевање. 

У награђеном литерарном раду описани су детаљи обиљежавања Крсне славе у Херцеговини, од припреме славске трпезе до обичаја наздрављања и држања здравице. У приказу, за који је сценарио писао Гојко Вуковић, дочарана је традиционална прошња младе у нашим крајевима. 
„На сцени смо приказали како се некада долазило у прошњу младе. У првој сцени домаћица улази са бурилом воде на леђима и саопштава ђеду да ће се десити нешто лијепо, да ће им у кућу доћи просци. Радња се даље одвија по старим обичајима.“, каже један од актера сценског приказа Радислав Уљаревић који тумачи лик ђеда.
Правила такмичења налагала су да културно- умјетничка друштва сниме сценски приказ да би жири Фестивала изабрао седам најбољих који су се представили публици у Војковићима. Симпатије и наклоност публике освојила су друштва из Билеће и Котора, те су ова два сценска приказа и били главни конкуренти за освајање првог мјеста. 
„На фестивалу се родило право пријатељство између нас и чланова друштва „Грбаљ“. Договорили смо се да онај ко побједи има задатак да организују дружење и програм у свом граду. Радујемо се што ћемо нашој публици пружити могућност да види приказ прошње у Херцеговини и свадбе у Боки.“, каже Уљаревић.
Радислав Уљаревић истиче да су поносни на освојену награду,али и задовољни што су на прави начин представили Билећу и цијелу Херцеговину. Како каже, важно је да се млади интересују за нашу традицију и да се придружују Удружењима који од заборава чувају обичаје нашег краја.
На сабору је учествовало 113 пјевачких група из око 60 културно- умјетничких друштава из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

 

 

 

Јавне Набавке

 

Опште информације

Општина Билећа,
Краља Александра бр. 28
89230 Билећа

ЈИБ: 4401381960004‚
Радно вријеме: 07-15h
Инфо телефон: 059/370-764