Preduzetnicki Portal Banner

ОДРЖАН ТРОЈИЧИНДАНСКИ САБОР КОД МАНАСТИРА ДОБРИЋЕВО

И ове године на празник Силаска Светог Духа на Апостоле одржан је традиционални Тројичидански сабор код манастира Добрићево. Овај сабор је обновио, послије вишедеценијског прекида, игуман Добрићевски високопреподобни архимандрит о.Симеон Биберџић.

 

Сабор код манастира Добрићево и данас је окупио вјерни народ Херцеговине и Црне Горе. Са скупа је поручено да традиција окупљања око манастира има вишеструк значај:веселе се пријатељи, састаје се родбина, чува се  наша традиција, игра и пјесма. Након Литургије одржан је богат културно- умјетнички програм и наступ такмичара у пјевању изворне мушке и женске пјесме.

Отварајући сабор начелник општине Билећа Миљан Алексић изразио је задовољство што се и ове године народ окупио код манастира и захвалио учесницима који су обогатили програм.

„Општина Билећа овај сабор сматра посебно важним културним и духовним догађајем и зато нам је част што смо данас домаћини сабора у ком се сјећамо и почившег оца Симеона. Не смијемо заборавити да је овај манастир вјековно сабориште и уточиште нашег народа“, рекао је начелник Алексић.  

Мушка пјевачка група Удружења гуслара и епских пјесника „Војвода Влатко Вуковић“ побједник је овогодишњег Тројичинданског сабора. Њима је припала главна награда- печено јагње  коју традиционално додјељује „Алексић комерц“ из Билеће.

Друго мјесто припало  пјевачкој групи „Невесињска пушка“ из Невесиња, треће пјевачкој групи „Билећа“.

У конкуренцији женских пјевачких група друго мјесто освојиле су чланице Удружења гуслара и епских пјесника „Војвода Влатко Вуковић“, а треће чланице Градског културно- умјетничког друштва „Владимир Гаћиновић“.  

Одржано је и такмичење у свирању на древним инструментима. Награде у овој категорији освојили су флураши Миомир Дамјанац и Радивоје Капетинић.  

У оквиру такмичарског дјела програма одржано је надметање у дисциплини бацање камена с рамена. Камен је најдаље бацио Бошко Ковачевић. Друго мјесто заузео је Крсто Делић, док је трећепласирани такмичар Милош Мучибабић. Вјештину бацања камена показало је једанаест такмичара. Награде за најбоље у овој дисциплини и ове године обезбједио је Милан Бобот.

У ревијалном дјелу програма наступили су народни гуслар Милош Вукоје и Градско културно- умјетничко друштво „ Владимир Гаћиновић.

Саборовање код манастира Добрићево, уз благослов Његовог преосвештенства Епископа захумско- херцеговачког и приморског господина Димитрија почео је у суботу празничним вечерњим  богослужењем.

Сабор се одржава у организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“, а под покровитељством општине Билећа.

Подсјећамо да се  манастир  Добрићево првобитно налазио покрај саме ријеке Требишњице у Добрићевском селу. Године 1967, у оно вријеме скупим и веома сложеним захватом пренесен је на садашњу локацију. Преношење је извршено у оквиру пројекта спасавања споменика културе и умјетности из потопљеног подручја ријеке ТребишњицеМанастир Добрићево својом архитектуром и живописом спада у ред најзначајнијих српских средњовјековних манастира.

У дугој и бурној историји манастир је био центар духовности и писмености, а истовремено је служио и као мјесто помирења завађених народа и племена.

Међу нарочитим манастирским светињама које привлаче пажњу бројних посјетилаца су чудотворне мошти непознатог Светитеља, као и фреска Тајне Вечере.

 

 

 

 

Јавне Набавке

 

Опште информације

Општина Билећа,
Краља Александра бр. 28
89230 Билећа

ЈИБ: 4401381960004‚
Радно вријеме: 07-15h
Инфо телефон: 059/370-764