Preduzetnicki Portal Banner

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ЗЛАТНЕ НИТИ ЋИРИЛИЦЕ“

 

У организацији „Културног центра Билеће“ синоћ је у Галерији СПКД „Просвјета“ отворена изложба "Златне нити ћирилице“.

 

 

 

 

 

Изложбу је отворила Вера Авлијаш, предсједница београдског удружења "Бео-етно визија". Ово Удружење, које чине  четири чланице  израдило је 35  везова, надахнутих ћириличним словима из рукописних књига српског средњег вијека.

  "Открили смо да су српско рукописно писмо, рукописне књиге и вез и те како повезани и да много веће културе не могу да се похвале тиме. Наше су монахиње, владарке писале повељу на свили иглом и концем, а данас имамо и доказе да се многи од тих записа везених концем и иглом  читају као поетски записи", рекла је Вера Авлијаш.

Предсједник Управног одбора српског Удружења "Ћирилица" Tребиње Весна Андрић истакла је да је ово Удружење једно од ријетких чија је сврха постојања његово гашење.

„Ми вјерујемо да ћемо вратити ћирилицу у нашу свакодневницу, и да више неће бити потребе да се боримо за њен опстанак.“, поручила је Андрићева.

Изложба је организована "у оквиру пројекта "Културно-историјско насљеђе старе Херцеговине".
„Овај пројекат који ће  у периоду од шест мјесеци бити реализован у 18 општина Српске, Србије и Црне Горе посвећен је очувању српског језика и ћирилице. И ово је прави начин да почнемо са реализацијом зацртаних планова.“, каже предсједник  Удружења Културни центар Билеће Небојша Роган.

На отварању изложбе говорила је и директор  Народне библиотеке "Владимир Гаћиновић" у Билећи Ирена Дунђер.

 „Чињеница је да је ћирилица прилично запостављена, али је наш задатак да се боримо за њено очување. Наша библиотека организујући разне радионице и предавања даје свој допринос у очувању нашег писма“, рекла је Ирена Дунђер.


Изложба "Златне нити ћирилице" за посјетиоце ће бити отворена наредних седам дана.

 

 

Јавне Набавке

 

Опште информације

Општина Билећа,
Краља Александра бр. 28
89230 Билећа

ЈИБ: 4401381960004‚
Радно вријеме: 07-15h
Инфо телефон: 059/370-764