Preduzetnicki Portal Banner

ПОСТАВЉАЊЕМ СПОМЕНИКА ДРАЖИ МИХАИЛОВИЋУ ЗАВРШЕНИ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ РАВНОГОРСКОГ ПАРКА У БИЛЕЋИ

 

У суботу, 1. јуна са почетком од 11:00 часова свечано ће бити освештан и откривен споменик ђенералу Драгољубу Дражи Михаиловићу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Постављањем овог споменика биће завршени радови на изградњи Равногорског парка у Билећи.

Планирано је да у оквиру програма говоре:члан Одбора за изградњу споменика припадницима ЈВуО Милорад Вујовић, начелник општине Билећа Миљан Алексић и историчар Веселин Ђуретић.

Спомен обиљежје у Равногорском парку састављено је од почасне страже, пет камених блокова, пирамиде, бисте ђенералу Михаиловићу и фонтане.

Почасну стражу чине два војника, жена и мушкарац са пушкама у ставу мирно. Из пушчане цијеви умјесто метака излазе цвјетови, симбол љубави и помирења.

Између скулптура почасне страже, на постамену је државни грб српског народа, који су Равногорци носили на капама-кокардама. Испод почасне страже команданту Равногорског покрета ђенералу Дражи, постављена су спомен обиљежја билећкој четничкој бригади састављеној од пет батаљона уписаних на каменим блоковима. Билећку четничку бригаду чинили су: Билећки батаљон, Гранични батаљон, Завођски батаљон, Љубомирски батаљон и Ситнички батаљон

На доњем дијелу пирамиде урађени су рељефи на три стране које симболизују:Братоубилаштво, Васкрсење и Небеско опело.

У току су радови на реконцтрукцији фонатане која на средини има камени крст кроз који мрежне цијеви бацају воду. Фонтана симболизује живот и сузе. Бацање воде у вис симбол је живота, а враћање у базен (сузе) за покој душа свима који су изгубили животе у борби за државу под командом ђенерала Драже.

Аутори идејног рјешења и пројекта су Миливоје Бокић и Срећко Дучић.
Вајарски радови дјело су Миливоја Бокића.

 

Јавне Набавке

 

Опште информације

Општина Билећа,
Краља Александра бр. 28
89230 Билећа

ЈИБ: 4401381960004‚
Радно вријеме: 07-15h
Инфо телефон: 059/370-764