Preduzetnicki Portal Banner

У ЗНАК СЈЕЋАЊА НА МИЛАНА ТАСОВЦА У БИЛЕЋИ ОДРЖАН РУКОМЕТНИ „ТРОФЕЈ ХЕРЦЕГОВИНЕ“

„Док живим бићу му захвалан. Никада се не бих бавио рукометом, нити би мој живот изгледао овако како данас изгледа да није било њега“, овако своју причу  о Милану Тасовцу Таси почиње најпознатији билећки рукометаш Спасоје Пекић.

 Милан Тасовац покренуо је рукомет у источној Херцеговини. Рукометни клуб у Невесињу оформио је 2000. године, а у Билећи 2008.године. Основао је и клуб „Требишњица“ у Требињу, а у више наврата био је тренер „Леотара“. Тасовац је до рата био професионални рукометаш који је играо у многим клубовима од Дубровника до Њемачке.

„Сјећам се те 2002. године, када је покојни Таса оформио Школу рукомета у Билећи. Тих година у нашој општини била је експанзија кошарке и није наишао на разумјевање и подршку да формира рукометни клуб. Мене и још тројицу полазника школе, својим аутомобилом возио је у Невесиње да тренирамо и играмо утакмице у њиховом клубу“, прича Пекић.

Тасовац је оставио дубок траг у животима младих рукометаша из Билеће, Невесиња и Требиња. Њих данас вежу кумовске везе и  нераскидиви пријатељски односи. Живот их је одвео на разне стране Српске, али и широм свијета. Окупе се сваке године у јуну и одају почаст свом преминулом тренеру. Још увијек активни играчи Спасоје Пекић и Немања Буха, тренер Драгиша Кораћевић и садашњи предсједник РК „Невесиње“ Милосав Уљаревић три године организују Меморијални турнир посвећен Милану Тасовцу Таси.

„Након његове смрти дошли смо на идеју да му се одужимо. Да се некако захвалимо за све што је за нас учинио. Разговарали смо са његовом породицом и они су нас подржали. Због његовог значаја за развој спорта у Херцеговини одлучили смо да турнир назовемо „Трофеј Херцеговине“. Тасина жеља увијек је била да се рукомет развија и да га што више дјеце заволи, зато је ово турнир за млађе категорије“, каже један од оснивача турнира Спасоје Пекић.

Први турнир одржан је 2017. године у Требињу, учествовало је шест тимова, а прво мјесто заузела је екипа из Дубровника.

Пред пуним трибинама  дводневни турнир, на ком је учествовало осам екипа,прошле године одржан је у Невесињу.  Прво мјесто освојио је тим са Цетиња.

„Нико се Таси није одужио онако како је то урадило Невесиње. Они данас имају око 120 чланова у млађим категоријама, воле рукомет и тај спорт, захваљујући тренутном руководству привлачи и дјецу и публику“, каже Пекић.

Родила се идеја да се ове године турнир у Билећи одржава три дана и  да учествује 16 екипа. Билећа, која има двије дворане и довољно смјештајног капацитета испуњавала је услове да буде домаћин великог турнира.  

„Имали смо планове, али је рукомет у Билећи у тешком стању. Клуб нема млађе категорије и није било смисла да се прави велики турнир, а да домаћин буде град који нема учеснике. Мени је тешко што се овдје не тренира са дјецом и што нисмо имали никакву подршку РК „Херцеговац“. Клуб који не ради са дјецом, једноставно нема будућности“, јасан је, али и разочаран Спасоје.

На турниру у Билећи учествовало је шест екипа, За најбољег голмана турнира проглашен је Богдан Миљеновић, а за најбољег играча Дарио Масловар, чланови   РК „Perper Handball“Цетињe.  Најбољи стријелац турнира је Балша Ђуровић из екипе „Забјело“ Подгорица.

Трећепласирани тим на  трећем Међународном рукометном турниру „Трофеј Херцеговине- Милан Тасовац Таса“ је Р.К.Х.М. „Дубровник“ из Дубровника, а другопласирани РК „Вележ“ Мостар. И ове године прво мјесто је освојила екипа  РК „Perper Handball“ Цетињe.

Турнир се одржава захваљујући бројним спонзорима. Од самог оснивања турнир су подржали: Миљан Алексић, Ник пром, Витинка, Књижара Глобус, бивши градоначелник Требиња Лука Петровић, те општине Билећа и Невесиње.

„Хвала свим привредницима из Билеће који нас подржавају. Посебно смо захвални Лазару Табаковићу и запосленима у Универзалној спортској дворани у Билећи који су јуче све што је било потребно одрадили волонтерски.“, истичу организатори турнира.

Следеће године турнир ће бити одржан у Требињу. Уз поруку да увијек његујемо пријатељство, и да чувамо најљепше успомене на оне који су наш живот учинили бољим, али и уз жељу да рукомет на прави начин заживи у Билећи завршили смо разговор са Спасојем Пекићем. 

 

Јавне Набавке

 

Опште информације

Општина Билећа,
Краља Александра бр. 28
89230 Билећа

ЈИБ: 4401381960004‚
Радно вријеме: 07-15h
Инфо телефон: 059/370-764