Preduzetnicki Portal Banner

,,ЛИПА ФЕСТ 2019"

 

Девети „Липа фест“ биће одржан од првог до трећег августа у Билећи, на локацији некадашњег музеја, са погледом на Билећко језеро и у Љубињу 19. јула 2019. године на спортским теренима. 

 

 

 

 

 

 

 

 


Удружење ,,Културни центар Билеће“ организује фестивал музике за младе у сарадњи са општином Билећа, општином Љубиње, Министарством културе и информисања Републике Србије и Министарством просвјете и културе Републике Српске. И ове године ,,Културни центар Билеће“ у склопу фестивала организоваће семинаре, радионице и панеле на тему ,,Културно- историјско наслијеђе, традиција и обичаји Старе Херцеговине“. Семинари и радионице од 1. јуна до 30. децембра 2019. године одржаваће се у: Билећи, Требињу, Гацку, Берковићима, Невесињу, Љубињу, Источном Мостару, Калиновику, Херцег Новом, Никшићу, Плужинама, Фочи, Новом Горажду, Чајничу, Рудом, Вишеграду, Рогатици, Прибоју и Сечњу. 

„Oве општине су припадале или једним својим дијелом улазиле у састав Старе Херцеговине, са изузетком општине Сечањ, али смо се одлучили и за Сечањ из разлога што 90 посто данашњег становништва ове општине води поријекло из Старе Херцеговине.“, каже предсједник Удружења „Културни центар Билеће“ Небојша Роган. 
Како кажу из Културног центра пројектом су жељели да споје традиционалне и модерне културне вриједности, па се он састоји из два дијела. Први дио пројекта чине семинари, радионице, панели, представа за дјецу, наступи културно-умјетничких друштава, наступи народних гуслара и изложбе слика Удружења ликовних умјетника источне Херцеговине ,,Милорад Ћоровић“. Теме радионица биће: ,,Културно-историјско наслијеђе Старе Херцеговине“, ,,Заштита и очување српског језика и ћирилице“, ,,Живот и дјело Владимира Гаћиновића“ и ,,Традиција и обичаји Старе Херцеговине“.
Пројектом је предвиђено да се у свакој општини промовишу култура, културна баштина, значај библиотека, манастира, културног наслијеђа и обичаја.
„ Ми желимо да дамо свој допринос у децентрализацији културе и да омогућимо дјеци, младима и становништву у руралним подручјима да уживају у представама, изложбама, гуслама, радионицама и наступима културно-умјетничких друштава, јер у мањим срединама се културне манифестације не догађају често, па је јако значајно у таквим срединама организовати овакве културне догађаје. По правилу, публика из мањих средина је често боља него она из већих мјеста и градова.“, каже Небојша Роган

Значај оваквих пројеката огледа се, прије свега у едукацији младих. Учешћем на семинарима и посјећивањем културних догађаја код младих људи се јавља љубав према представама, изложбама, културно-умјетничким друштвима и концертима.

„Очување културног и националног идентитета је наш примарни задатак. Овај пројекат повезује све Србе у Старој Херцеговини у њиховом културолошком дјеловању, јер границе културног није могуће свести у границе једног државног простора. Српска култура је јединствена на овом простору на којем српски народ живи вијековима. Уз снажну свијест о културно-историјском наслијеђу у Старој Херцеговини, отварамо нову страницу очувања нашег националног идентитета.Наше опредјељење је рaд нa oчувaњу мaтeриjaлнoг и нeмaтeриjaлнoг културнoг нaсљeђa, пoсeбнo српског језикa и ћириличнoг писмa, aли и рaзвojу сaврeмeнoг ствaрaлaштвa, штo пoдрaзумиjeвa успостављање ближе сарадње на српском културном простору.“, појашњава Роган. 
Други дио пројекта састоји се од фестивала музике за младе „ЛИПА ФЕСТА 09“. Организатори кажу да је по жељи публике ове године фестивал посвећен поп музици и мало другачијег формата, него предходних година. 
„Културни центар Билеће“ расписао је конкурс за младе музичаре и талентоване бендове из бивше Југославије, а побједник конкурса наступиће на завршној вечери „Липа феста 09“ у Билећи 3. августа 2019. године. 
На конкурс који је отворен од 1. јуна до 15. јула 2019. године. заинтересовани се могу пријавити тако што ће послати два уживо снимка (снимци могу бити аматерски и не морају бити ауторски), име бенда, мјесто из кога долазе и контакт особу на мејл адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. . Организатор ће побједнику поред наступа обезбједити превоз, храну и смјештај.
Ове године Удружење ,,Културни центар Билеће“ на завршној вечери „Липа феста“ додјелиће три повеље. Повеље за друштвену одговорност и рад „Културни центар Билеће“ додјелиће предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић и Удружењу породица са проблемом стерилитета „Бебе „Требиње, Повеља за промоцију Билеће и Херцеговине биће додјељена карате клубу „Херцеговац“. 
Удружење породица са проблемом стерилитета ,,Бебе“ Требиње и карате клуб ,,Херцеговац“ Билећа поред повеље добиће и одређени новчани износ.

 

Јавне Набавке

 

Опште информације

Општина Билећа,
Краља Александра бр. 28
89230 Билећа

ЈИБ: 4401381960004‚
Радно вријеме: 07-15h
Инфо телефон: 059/370-764