Preduzetnicki Portal Banner

Одржано предавање о производњи млијека и хигијени муже

У великој сали Општине Билећа данас је одржано предавање за произвођаче млијека који дају млијеко на откуп, пошто на свим лактофризним мјестима има по неколико људи који су тренутно изгубили класу због појаве великог броја микроорганизама и соматских ћелија у млијеку. Квалитет свјежег сировог млијека директно утиче на цијену млијека, односно на премију.

 „Мљекара млијеко плаћа у зависности од процента масноће и протеина а премија се губи уколико има велики број микроорганизама и соматских ћелија. Уколико фармери један мјесец изгубе премију, потребна су им три мјсеца да то надокнаде, па су самим тим велике штете“ истакла је Олга Видачић, виши стручни сарадник за сточарство у Министарству пољопривреде Републике Српске.

Прије четири године одржана је школа за мљекарство у Удружењу пољопривредних произвођача у Пађенима и то је дало одличне резултате, поготво за оне који су нови у овом послу. 

„Свака едукација добро дође, људи науче много тога,а многима је највећи проблем да утјерају грла у класу. Нама је много важна премија, за екстра класу она износи 0,25 фенинга по литру, редовна је и то је суштина нашег посла“ каже Жељко Ивковић, један од већих произвођача млијека из Билеће.

Из Министарства поручују да су доступни за било коју врсту сарадње не само када је ријеч о мљекарству. Често одржавају семинаре едукативног карактера на различите теме, у свим гранама пољопривреде.

„Веома битна ставка је остварити сарадњу између минисарства и локалне заједнице, односно произвођача млијека, да се људи едукуји и самим тим кроз бољу производњу остваре веће подстицаје, па и економску добит“ нагласио је начелник Одјељења за привреду, друштвене дјелатности и инспекцијске послове Огњен Капор.

Уколико произвођачи примијене оно што науче на оваквим предавањима, могу да исправе многе грешке и побољшају производњу. Оваква предавања су нарочито важна за оне који тек почињу да се баве производњом и продајом млијека.

 

 

Јавне Набавке

 

Опште информације

Општина Билећа,
Краља Александра бр. 28
89230 Билећа

ЈИБ: 4401381960004‚
Радно вријеме: 07-15h
Инфо телефон: 059/370-764