Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

ПОГОРШАНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА

У посљедњих пар дана дошло је до погоршања епидемиолошке ситуације у Билећи, каже докторица Драгана Тешановић.
Према њеним ријечима на подручју наше општине активно је заражено 40 лица, а преко стотину лица се налази у изолацији и прати се њихово здравствено стање.

„Већи проблем нам представљају теже клиничке слике, него сам број позитивних пацијената. Као што можемо и чути, у цијелој регији је неповољна епидемиолошка ситуација, а болнички капацитети су ограничени тако да нам и то не иде у прилог. Позитивна ствар је чињеница да нисмо имали поновљене потврђене случајеве, мада ни то није искључено с обзиром да у сусједним општинама то није случај“, каже докторица Тешановић.
Докторица Драгана Тешановић која је од првог дана појаве вируса корона члан Ковид тима и готово свакодневно на услузи пацијентима истиче да је прошла скоро година од првог позитивног случаја забиљеженог у Билећи, те да цјелокупна ситуација утиче и на ментално здравље грађана.
„Посљедњих пар дана смо имали и повећан број дјеце са симптомима вируса, углавном су то лакше клиничке слике. Јако тешко је говорити о даљој прогнози и порасту броја заражених. У сваком случају апелујемо на поштовање мјера, да не би дошли у ситуацију да здравстени систем не могне одговорити на новонасталу ситуацију. Треба показати разумијевање према свим нашим колегама који раде скоро годину дана без годишњег одмора и сваки дан су ту да пруже несебичну помоћ сваком становнику, ризикујући и сопствено здравље“, истиче докторица Тешановић.
Докторица савјетује пацијентима да се на вријеме јаве свом породичном или дежурном љекару, ако примијете симптоме инфекције да остану смирени, поштују инструкције љекара и кризног штаба.
Протекле седмице је почела пријава пацијената за вакцинацију, која ће бити на добровољној бази. Спискови са именима заинтересованих лица за вакцинацију биће прослијеђени Институту за јавно здравство, од кога ће Дом здравља добити коначан план вакцинације. У току је вакцинација здравствених радника у Требињу, вакцином Спутњик V.
Од почетка епидемије у Дому здравља у Билећи тестирано је 800, а вирус корона потврђен је код 396 лица.

ИЗВОР: Радио Билећа

Подијели вијест