Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Велики дугови и презапосленост највећи терет општинског буџета

Скупштина општине Билећа донијела је данас Одлуку о усвајању Нацрта буџета општине Билећа за 2021. годину. Планираним нацртом Буџет за 2021. годину износи 10.823.000 КМ.

Начелник општине Билећа Веселин Вујовић каже да скоро половина планираног буџета одлази на плате запослених радника. Краткорочни дугови општине су око 7,5 милиона марака, док дугови за кредите износе око 12, 5 милиона.

 Начелник општине каже да финансијску ситуацију додатно отежавају радници који су запослени у посљедњих годину дана.

„Око 290 запослених прима плату из општинског буџета. Морамо смањити издвајања да би могли враћати дугове и исплаћивати плате. У наредном периоду биће урађена систематизација, а и разговарамо о стимулативним отпремнинама“, каже начелник општине Веселин Вујовић.

 Предсједник Скупштине општине Билећа Мато Вујовић каже да је главни проблем Буџета превелик број запослених радника.

 „Нико није за то да се људи оставе на улици. Гледаћемо да, ако буде довољно средстава, дајемо стимулативне отпремнине. Биће урађена систематизација. Неће бити реваншизма, неће се се гледати ко је из које странке. Приоритетно ћемо гледати социјалну карту и водићемо рачуна да ли је из неке породице запослен један или два радника“, каже Мато Вујовић.

 Одборник Српске демократске странке Радослав Радмиловић ,који је запослен у Културно- спортском центру у Билећи каже да им доприноси нису уплаћени већ четири године, као и да чекају скоро четири плате.

 „Када сам ја почео да радим у Културно- спортском центру било је пет запослених. Данас је 20 запослених. Ја сам добар са свим тим људима, мени нико не смета и да их дође још 20, али напросто се мора наћи неко рјешење и што га прије нађемо, то је боље“, каже Радмиловић.

 Одборница СНСД Анастасија Алексић сматра да се мора наћи неко друго рјешење.

 „Наш став је да не сјечемо на прву, да се треба добро размислити, прије него што нађемо рјешење са вишком радника. Отпуштање за нас није рјешење и надам се да до тога неће доћи и да ће се наћи други начин. И смањење плата је боље него да неко остане без посла“, каже Алексићева.

Подијели вијест