Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Делегација из Великог Ростова у подјети нашој општини

Полагањем цвијећа на спомен плочу на Руском гробљу у Билећи почела је дводневна посјета руске делегације нашој општини. Делегацију предводи градоначелник Великог Ростова Андреј Васиљевич Лосу. Овом посјетом обиљежава се и стогодишњица доласка Донског кадетског корпуса у Билећу.

„Веће браће и већих пријатеља од Срба ми немамо. Много вам хвала што поштујете и чувате сјећање на Русе који су живјели на вашим просторима“, рекао је градоначелник Великог Ростова Андреј Васиљевич Лосу.

Ова посјета плод је договора које је током боравка у Русији успоставио тадашњи в.д. директора Туристичке организације Билећа Младен Тепавчевић. У Билећу су данас дошли и аташе Амбасаде Руске Федерације Дмитри Вукашев, предсједница Руско-српске фондације за културу и наслијеђе Наталија Шатилова, директор Кадетске школе „Евгеније Родијонов“ из Великог Ростова Александар Фријазимов. Догађај су употпунили и чланови Мото клуба „Ноћни вукови“.

Начелник општине Билећа Веселин Вујовић у свом обраћању пријатељима из Русије рекао је да гдје су кости једнога народа, ту је и његова територија, према томе ви сте на својој територији.

„Част ми је што се данас поклањамо сјенама оних који су као невољници протјерани из своје земље нашли спас у Билећи. Мени као потомку тих људи који су помогли браћу Русе је посебна част и понос што сте данас са нама. Руси нама помажу од постанка, то је наш старији брат, љубав нашег народа је увијек била присутна и вољећемо се док је вијека и свијета“, рекао је начелник Вујовић.

Вујовић је изразио наду да ћемо увијек његовати традицију добрих односа и да ће ово пријатељство дуго трајати.

Пуковник у пензији Видоје Ковачевић, у вријеме рата мајор на дужности начелника Штаба 63. падобранске бригаде, непосредни учесник борбених дејстава на Кошарама каже да је пет лијепих година служио у Билећи, а да није знао за постојање овог гробља.

„Велико ми је задовољство и част што ми не заборављамо људе који су дали допринос за слободу наших предака, јер и у тренуцима када смо се опирали НАТО агресији на српски народ ту су били добровољци, браћа из Русије. Заједно са њима подизали смо морал српског народа“, каже пензионисани пуковник Видоје Ковачевић.

Посјета делегације из Русије биће настављена сутра када ће руски пријатељи присуствовати светој архијерејској литургији у храму Светог Михаила, а након тога биће уприличено потписивање Протокола о сарадњи.