Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Завршена XIX Редовна сједницa СО Билећа

На данас одржаној XIX. Редовној сједници СО Билећа усвојен је извјештај о извршењу буџета за 2022. годину. Према извјештају дефицит износи 601.349 КМ, а настао је због немогућности покривања  свих буџетских расхода приходима.

Начелник Одјељења за финансије, Миљан Милићевић, рекао је да је финансијска ситуација у општини и даље веома лоша, те да предстоји изузетно тежак период у финансијском погледу.

,,Општина Билећа је урадила план измирања обавеза за претходну годину, који  је одобрен од Министарства финансија. Пред нама је период када очекујемо пад прихода од ПДВ-а, али  се надамо већим уплатама због изузетно добре хидролошке ситуације. Имамо свакодневне блокаде општинског рачуна од стране банака, добављача и радника који принудним путем наплаћују плате”, рекао је Милићевић.

Милићевић је истакао да је једини излаз из ове ситуације помоћ Републичких институција и реализовање плана стимулативних отпремнина за запослене. Уколико се не пријави довољан број радника биће извршено принудно смањење броја запослених уз законске отпремнине.

Према ријечима Славка Дангубића, одборника ДНС-а,  буџет не може поднијети расходе које општина тренутно има по свим основама.

,,Без обзира на накнаду за потопљено земљиште и на кредитно задужење створен је дефицит за чије превазилажење нема плана. Буџетски систем је јасан, а наслијеђено стање дуга је толико да је функционисање општине Билећа упитно”, рекао је Дангубић.

На данашњој сједници на дневном реду нашли су се и извјештаји о раду и финансијском пословању Јавних установа и предузећа за 2022.годину, те доношење Одлуке о приступању изради регулационог плана фотонапонске електране ,,Прибић до”.