Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Министар за људска права и избјеглице у посјети нашој општини

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић разговарао је данас са начелником општине Билећа Веселином Вујовићем и свештеником Александром Грчићем и посјетио цркву Светог Архангела Михаила, која је од великог историјског и духовног значаја, не само за Билећу, него и цјелокупан православни народ.

Овој светињи у Трновом Долу која је уврштена на листу националних споменика у БиХ неопходна је комплетна обнова.


„Морам да кажем да смо имали један пријатељски разговор, разговарали смо о пројектима на подручју општине Билећа, шта је министарство радило и шта ће урадити у наредном периоду. Разговарали смо и са свештеником српске православне цркве. Посјетили смо манастир којем је потребна адаптација и надам се у неком наредном периоду када нам буду могућности дозвољавале да ћемо помоћи у обнови овога манастира који је проглашен и националним спомеником. Ми требамо наше светиње обнављати и чувати и окупљати народ око њих. Досадашња сарадња са представницима општине Билећа која је била добра и у наредном периоду ће бити настављена. Министарство ће и даље помагати, а све у циљу бољег положаја грађана Билеће“, рекао је министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић.
Завод за заштиту културно- историјског и природног наслијеђа Републике Српске направио је пројекат за обнову цркве. Вриједност пројекта (у тренутку када је израђен) износи 50.000 конвертибилних марака. Да би почели радови сва потребна средства морају бити прикупљена.
Свештеник Александар Грчић каже да су много захвални министру што је дошао, али да мора поменути и директора Републичког секретаријата за вјере Драгана Давидовића, јер је прва уплата коју су добили за обнову храма била управо од господина Давидовића, као и министра рада и борачко- инвалидске заштите Душка Милуновића који је чим је чуо да се храм обнавља, помогао новчаном донацијом.
„Не требамо заборавити људе који нам помажу, али наравно на првом мјесту је наш народ, јер је најважније да се ми заједно окупимо и обновимо храм. Најбитније је да се сви ујединимо око светиње која нам је важнија од свих наших подјела и страначких разлика. Важно нам је јединство народа у циљу обнове храма. Имали смо неке уплате из Козарске Дубице, Сарајева, Бањалуке и других градова што је веома значајно. Важно је да схватимо да ово није само Билећко, Херцеговачко него од српског народа и да је битна наша историја коју морамо да очувамо“, рекао је свештеник Александар Грчић.
Начелник општине Билећа Веселин Вујовић каже да овај храм има посебан значај за све нас, за развој вјерског туризма, за мјештане села, за Билећу и цијелу Републику Српску.
„За нас је од великог значаја да се ова светиња обнови, да очувамо њену духовну важност, али и да сачувамо нашу историју. Овај храм је свједок кроз шта је народ ових простора вијековима пролазио и ми не смијемо дозволити да се урађени пројекат не реализује и храм не обнови. Захвалан сам свима који су помогли и свима који ће помоћи да завршимо започето“, рекао је начелник општине Билећа Веселин Вујовић.
Црква Светог Архангела Михаила у Трновом Долу датира из 14. вијека и једна је од најстаријих православних цркава у Херцеговини и шире. По записима из Патријаршије обнове су, у већем или мањем обиму, вршене 1410, 1795. и 1984. године. Ова црква је била дио манастирског комплекса о чему свједоче остаци неколико објеката, а чатрња изграђена 1926. године за вријеме краља Александра и владе Николе Пашића указује на то да је у то вријеме овај манастир још био активан.
У овој светињи Влатко Вуковић Косача причестио је своју војску прије чувене битке код Билеће која се одиграла 28. августа 1388. године када је са својих 7.000 војника поразио војску Лала Шахин паше и његових 18.000 војника. Пошто је Војвода Влатко Вуковић имао обичај да прије сваке велике битке своју војску причести у Цркви Светог Архангела Михаила то је урадио и прије одласка на Косово.
Обнова цркве ради се са благословом епархије, а сви који желе могу извршити уплату на рачун: 562- 00881640325-54 код НЛБ Банке