Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Обиљежена годишњица страдања у Коритима

У селу Корита у Билећи, данас је служена заупокојена литургија над Корићком јамом, а потом парастос страдалима код Спомен-костурнице поводом обиљежавања годишњице злочина у коме су усташе из Фазлагића куле код Гацка, убиле више од 130 Срба. Кости страдалих корићана извађене су 1953.године, када је на основу 180 пронађених лобања установљено да је број жртава знатно већи.
Молитвеном чину уз бројне потомке, мјештане и вјернике присуствовао је и предсједник Скупштине општине Билећа, Мато Вујовић.
,,Ми смо народ који прашта, али не заборавља. Истину о Корићкој јами морамо причати својој дјеци, унуцима, праунуцима…да се никада никоме не догоди оно што се догодило овдје”, рекао је Вујовић.
Најстарија жртва био је осамдесетогодишњи Јевто Сворцан, док је најмлађи био дванаестогодишњи Коста Глушац. Мјештанин Корита, Милорад Носовић, рекао је да је тешко и тужно сјећање на овај датум када су усташки зликовци, на мучки и монструозан начин, учинили овакав злочин.
,,Прошле су 82 године од овог страшног догађаја, али памћење и немило сјећање не могу проћи. Корићку јаму никада неће и не може прекрити вео заборава. Путнику и намјернику ће потресну причу вјечно казивати овај монументални споменик, Корићка јама, обновљени дом гдје је почело страдање мученика, Црквени дом, манастир, десетине написаних књига…. Сигуран сам да ће будуће генерације бити досљедни поштоваоци овога што им у наслијеђе остављамо” , рекао је Носовић.
Прво спомен-обиљежје корићким жртвама подигнуто је1966.године, а 1991. године на споменик је постављена скулптура, рад академског вајара Нандора Глида из Београда.
Корићка јама једно је од највећих стратишта српског народа на овим просторима.