Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Одржана Осма сједница Координационог одбора Борачких организација Источне Херцеговине

Осма сједница Координационог одбора Борачких организација Источне Херцеговине одржана је данас у Билећи. На Дневном реду нашле су се актуелности у Борачким организацијама као и питања побољшања материјалног стања демобилисаних бораца.

„Свакако ћемо данас заузети свој став по питању активности које је радило ресорно министарство и Влада када су у питању демобилисани борци. Ми све вријеме указујемо на недовољну бригу о тој популацији па ћемо заузети свој став о питању посљедњих наводних побољшања статуса демобилисаних бораца. Има ствари за које мислимо да су афирмативне, али мислимо да је то недовољно. За неке од тих побољшања сматрамо да би боље било да нису ни донесена. Првенствено мислим на повећање мјесечног борачког додатка“, каже Слободан Илић предсједник Координационог одбора Борачких организација Источне Херцеговине.

Предсједник Борачке организације Билећа Веселин Вујовић каже да се на састанку разговарало и о начину на који се може помоћи демобилисаним борцима који су оптужени за наводне ратне злочине.
„Ми као борци из прошлог рата не можемо никако бити задовољни у каквој се ситуацији ти људи налазе, практично су препуштени сами себи и ми инсистирамо на сваком виду помоћи и од државе и од Владе и свих оних који могу помоћи тој популацији. Сви ми знамо да тих ратних злочина за које се ти људи терете у Источној Херцеговини није било у толиком обиму у којем Суд и Тужилаштво желе да то представе, али свим тим људима који се боре да докажу своју невиност ова држава и овај народ морају помоћи“, поручио је Вујовић.
На састанку је закључено и да је Источна Херцеговина једна од ријетких регија која је показала јединство по питању ових категорија. Према ријечима Слободана Илића положај ових популација у Источној Херцеговини је шаролик, јер су у Гацку дјеца погинулих бораца као и борци до четврте категорије запослени и сви су стамбено збринути, а у другим општинама ситуација није на задовољавајућем нивоу. На подручју Источне Херцеговине незапослено је око стотину дјеце погинулих бораца, а око 600 бораца се јавило на Јавни позив Заједно до посла.