Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Одржана Свечана Светосавска академија

Свечана Светосавска академија коју традиционално приређује СПКД ,,Просвјета” Билећа одржана је данас у Дому културе ,,Јевто Дедијер”.
Честитајући славу начелник наше општине, Веселин Вујовић, истакао је да је данашња литија и молитва у Храму Светог Саве показала да смо народ који вјерује, који зна да поштује и слиједи пут који нам је прије осам вијекова освијетлио Свети Сава.
Пригодну бесједу о Светом Сави говорио је професор Никола Баћевић.
,,Светосавље је врховни, животворни принцип и сила наше душе, наше историје, нашег народа. Оно је срце нашег срца, живот нашег живота. То је провјерена духовна вриједност која одолијева искушењима времена и промјенама историје. Зато, нека нам Свети Сава буде стална инспирација на путевима чистоте душе и љепоте живљења”, рекао је Баћевић.
На Светосавској академији уручена су највећа признања наше општине.
Повељу општине Билећа за најистакнутијег појединца добио је Војвода Славко Алексић, човјек који је дао немјерљив допринос у одбрамбено – отаџбинском рату.
,,Велика ми је част примити ову награду. Ово је друга повеља коју примам. Прву сам подијелио и посветио мојим војницима, браниоцима српске Грбавице и Сарајева. Ову повељу дијелим и посвећујем припадницима Билећке бригаде и свим борцима са ових простора”, рекао је Алексић.
Једногласном одлуком одборника Скупштине општине Билећа, повеља за најистакнутији колектив припала је Фондацији ,,Свети Вукашин”. Организација помаже онима којима је помоћ најпотребнија и о њима најбоље говоре њихова дјела.
Признање за најбољег спортисту општине Билећа за 2022. годину уручено је Стефану Суџуму, фудбалеру ФК ,,Херцеговац”. Друго мјесто припало је Аријани Бошњак каратисткињи КК ,,Херцеговац”, а треће Милици Радовановић, чланици женског фудбалског клуба ,,Леотар”.
Посебна захвалница општине Билећа уручена је свештенику Александру Грчићу за ширење братске љубави и слоге, као и за велики допринос у обнови храма Светог Архангела Михаила у Трновом долу.
У програму Светосавске академије учествовали су ученици СШЦ ,,Голуб Куреш”, Етно група ,,Свети Димитрије” Невесиње и Лана Самарџић.