Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Одржана шеста Редовне сједнице Скупштине општине Билећа

Наставак шесте Редовне сједнице Скупштине општине Билећа почео је полагањем заклетве одборника Уједињене Српске Јанка Самарџића, који је у скупштинске клупе сјео након што је његов страначки колега Саша Радан вратио одборнички мандат.

Одборници окупљени око СНСД-а нису учестовали у раду локалног парламента. Одборник Љубо Вуковић каже да су се договорили да не присуствују Сједници, јер је повријеђен Пословник о раду. Вуковић каже да је у року од најкасније 15 дана морао бити одржан наставак сједнице, а већ је прошло скоро четири мјесеца од посљедњег засједања. „По закону о Локалној самоуправи најдужи период када се не одржава Скупштина је три мјесеца. Народна скупштина Републике Српске може распустити локалну скупштину ако се то није испоштовало. На засједању Народне скупштине које је заказано за 24. новембар биће позната судбина Билећке скупштине“, рекао је Љубо Вуковић. Начелник општине Билећа Веселин Вујовић каже да Скупштина није одржана више од три мјесеца, јер нико није имао потребну већину. „Није у интересу грађана Билеће да се одрже ванредни избори, посебно због познате финансијске ситуације. Ако до тога дође, нико од одборника око мене се не боји провјере свог мандата. У 2019. години локални парламент није се састајао шест мјесеци. У 2020. су одржана два или три засједања, тако да би разрјешење Скупштине био преседан“, рекао је начелник општине Билећа Веселин Вујовић.Одборник Српске радикалне странке др Војислав Шешељ Дражен Дунђер рекао је да данашња скупштина одржана противзаконито. „Овакву сједницу могу одржати и испод било ког дрвета. Овдје никаквог законског упоришта нема. Једноставно они нису имали 10 рука“, каже Дунђер. Предсједник Скупштине општине Билећа Мато Вујовић рекао је да је чињеница да су се одлуке данас усвајале са потребних 10 руку, те да начелник општине има стабилну већину. „Закон о Локалној самоуправи, Члан 52. каже да су сва важнија питања везана за Скупштину дефинисана Пословником о раду скупштине. Пословник је у нашој општини усвојен 2017. године и њиме је предвиђено да се уколико се Скупштина не настави у року од 15 дана наставак одређује у складу са одредбама овог Пословника. Ми смо то испоштовали и не видим никакве препреке за данашње засједање. На народним посланицима је да одлуче шта ће бити, ми на ту одлуку не можемо утицати“, рекао је Мато Вујовић. Данас су именовани начелници Одјељења општине Билећа. За начелника Одјељења за општу управу именована је Слађана Јањић, Одјељења за финансије Миљан Милићевић, Одјељења за привреду, друштвене дјелатности и инспекцијске послове Огњен Капор и Одјељења за просторно уређење, стамбено- комуналне послове Милош Бошњак.

Именовани су и чланови Општинске изборне комисије, за предсједника је предложен Миљан Милићевић, а за чланове Анђелка Таминџија и Радмила Копривица. За директора Јавне установе Дјечији вртић „Будућност“ изабрана је Мара Војновић, директора Јавне установе Културно- спортски центар Александар Делић и за директора Центра за информисање- Радио Билећа, Радислав Уљаревић