Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Одржана 22. редовна сједница Скупштине општине Билећа

Данас је одржана 22. редовна сједница Скупштине општине Билећа, на којој су одборници усвојили Нацрт ребаланса буџета општине Билећа за 2023. годину и Нацрт буџета за 2024. годину.
Миљан Милићевић, начелник Одјељења за финансије општине Билећа, истиче да нацртом ребаланса буџет износи 12.767.000 КМ и већи је за 2.034.000 КМ у односу на првобитно планирани буџет за 2023. годину.
„Посљедица ребаланса је уплата од два милиона КМ које је предсједник РС и Министарство финансија уплатило за стимулативне отпремнине. Буџет за 2024. годину је планиран у износу од 11.139.000КМ и као такав је већи за 4% или 406.000КМ у износу на буџет 2023.године. Не можемо да кажемо да је потрошачки, имамо 470.000 КМ за инвестиције. Ја се надам да ћемо радити и ребаланс, па да ће те инвестиције бити далеко веће. Направљене су велике уштеде по питању бруто плата одласком 36 радника са којима је потписан споразумни раскид уговора. Уштеда је око 700.000КМ“, рекао је Милићевић.
Према ријечима Милићевића, буџет ће имати и додатни прилив средстава и од соларних електрана које се праве на територији наше општине.
„Прва електрана од које ћемо имати прилив новчаних средстава је „ЕФТ“, почетком фебруара. То су озбиљни новци на годишњем нивоу. Концесионом накнадом од ове електране очекујемо око 509.000КМ, плус приходе од индиректних пореза. Остале електране су у процедури израде и монтаже. Када и оне буду на мрежи очекујемо преко два милиона КМ у буџет општине Билећа. Ја се надам да су најгори дани за нашу општину иза нас, да смо прошли најгори период, те да су пред нама бољи дани и период инвестиција“, истакао је Милићевић.
На дневном реду данашње сједнице нашло се 17 тачака. Одборници су, између осталог, донијели Одлуку о изради Регулационог плана „Планик“ Билећа и Одлуку о приступању изради урбанистичког пројекта туристичко-угоститељског комплекса „Видиковац“ у Билећи.