Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Општина Билећа изабрана у пројекту “Јачање улоге мјесних заједница у БиХ”

У склопу пројекта “Јачање улоге мјесних заједница у Босни и Херцеговини” , којег заједнички финансирају Влада Швицарске у Босни и Херцеговини и Влада Шведске , а имплементира UNDP Босна и Херцеговина, Савез општина и градова Републике Српске је одабрао општине и градове који су исказали интерес за учешће на пројектним активностима у сврху унапријеђења позиције и рада мјесних заједница.
Након успјешно проведеног јавног позива за учешће, одабрано је једанаест јединица локалне самоуправе, и то:
Град Зворник
Град Дервента;
Општина Нови Град;
Општина Сребреница;
Општина Билећа;
Општина Гацко;
Општина Хан Пијесак;
Општина Вукосавље;
Општина Брод;
Општина Пелагићево;
Општина Србац.
Одабране општине и градови ће у наредном периoду, заједно са Савезом општина и градова Републике Српске уз подршку пројекта “Јачање улоге мјесних заједница у Босни и Херцеговини”, проводити активности на побољшању рада партнерских општина и градова са својим мјесним заједницама, те понудити ограничену техничку помоћ.
Та помоћ подразумијева организовање консултација за утврђивање нове визије мјесних заједница као и могућност прилагођавања локалног регулаторног оквира у сврху оснаживања мјесних заједница.
Пружањем техничке помоћи Савез општина и градова Републике Српске ће осигурати пренос добрих пракси и алата методологије и нове визије мјесних заједница на заинтересоване општине и градове, те ће тиме допринијети хоризонталном ширењу методолошког приступа и хармонизацији функционисања мјесних заједница.
Пројекат “Јачање улоге мјесних заједница у Босни и Херцеговини” се проводи у 41 општине/општине и града и 199 мјесних заједница до 2024. године, с циљем побољшања квалитете живота и већег ангажмана 400.000 грађана у процесима доношења одлука, те повећања родне равноправности кроз системске промјене, као и циљане интервенције на локалном нивоу.