Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Подијељени пакети за 37 пчелара почетника

Стартни пакети за 37 пчелара почетника подијељени су данас у Билећи. Вриједност пакета је 1800 конвертибилних марака, од тога апликанти улажу око 400 марака. односно 30% средстава, 50% средстава обезбјеђен је у сарадњи са Међународним фондом за развој пољопривреде (ИФАД). Општина Билећа учествује са 20% потребних новчаних средстава.

„Драго ми је што сам дио овог пројекта. Општина Билећа је препознала суштину пројекта и помогла у складу са својим финансијским могућностима. Корисници кажу да је опрема јако квалитетна и да су задовољни саставом и разноврсношћу пакета. Јако је битно да су се млади људи пријавили за пројекат што је јасан показатељ да имају жељу да раде, производе и промовишу овај наш крај. Сви који имају нека додатна питања или им је потребна помоћ могу се обратити запосленим у Одјељењу привреде“, каже начелник Одјељења за привреду, друштвене дјелатности и инспекцијске послове Огњен Капор.

Пчелар почетник, Коста Кашиковић каже да се његов брат већ годинама бави пчеларством, те да је он уз њега заволио ову грану пољопривредног занимања и одлучио да аплицира за овај пројекат.

„Подршка и помоћ коју смо добили кроз овај пројекат ми много значи. Наставићу да се бавим пчеларством и трудићу се да умножим пчеларска друштва. Драго ми је што је општина препознала значај овог пројекта и помогла младим пчеларима. Моја породица је богата дјецом, па ћу први мед поклонити њима“, каже Коста Кашиковић.
Стартни пакети садрже све што је потребно пчеларима почетницима: наставке без рамова, рамове за кошницу, офарбане кошнице, блузе, канте, димилице, пчеларске рукавице, ножеве, виљушке, сатне основе и врцаљке.
„Планирана је била и подјела пет ројева, али због екстремно лоше године, а с обзиром да су ово пчелари почетници, а нисмо могли да обезбједимо довољну количину квалитетних ројева, одлучили смо да данас подјелимо опрему без ројева. Договорићемо се са корисницима да ли да крајем априла, почетком маја идемо у набавку ројева“, каже менаџер Кластера „Стара Херцеговина“ Данијела Салатић.

Салатић је истакла да је прије пар мјесеци када је почела прича о овом пројекту за Билећу било одобрено само пет стартних пакета.
„Уз велике напоре Удружења пчелара Рој из Билеће и челних људи општине успјели смо да тај планирани број проширимо на 37 и сви који су аплицирали добили су средства“, каже Данијела Салатић.

Менаџер Кластера „Стара Херцеговина“ истакла је да су производи из Херцеговине надалеко чувени, а посебно мед који није потребно ни рекламирати.