Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Пожар на Баљачком путу стављен под контролу

Брзом интервенцијом припадника Територијалне ватрогасно – спасилачке јединице Билећа, припадника Цивилне заштите и мјештана села Баљци под контролу је стављен пожар на Баљачком путу који је букнуо данас око 14:00 часова. Пожар је захватио око три хектара борове културе.
„Успјели смо да спријечимо да изгоре плућа Билеће, тај најљепши засад борове културе, што нам је био и основни циљ. Било је јако тешко. Јак вјетар и високе температуре најнепогоднији су моменат за пожаре на отвореном“, каже старјешина ТВЈ Билећа Радомир Радмиловић.
У једном тренутку док су сви били сконцентрисани на гашење пожара на једној страни пута, пожар се „појавио“ на другој локацији. Ватрогасци кажу „утицај људског фактора“.
„Неко намјерно пали ове пожаре. На терену су и припадници Полицијске станице Билећа, надамо се да ћемо у наредним данима имати више информација“, каже Радмиловић.
У гашењу пожара учествовали су и начелник општине Билећа Веселин Вујовић, његов замјеник Никола Бајовић и начелници одјељења општинске управе, запослени у општинској администрацији и бројни мјештани Баљака.
Начелник општине Билећа Веселин Вујовић каже да је пожар угашен захваљујући великим напорима људи на терену.
„Морам признати да сам када сам дошао на пожар мислио да се неће моћи угасити. Захваљујем се свима који су учествовали у гашењу. Мјештани мјесне заједнице Баљци су се одмах ангажовали и изашли на пожариште. Морамо распоредити екипе да дежурају током ноћи јер се по овако јаком вјетру пожар може лако поново активирати“, каже начелник Веселин Вујовић.
Један од волонтера, мјештанин села Баљци, Здравко Вујовић каже да је терен неприступачан, те да су све морали гасити из напртњача.
„Прије нека три сата добили смо информацију да је пожар активан и одмах смо дошли да помогнемо. Дошло је око 60 мјештана из нашег села Баљци. Терен је тежак и цистерне нису могле прићи. Важно је да је пожар стабилизован“, каже мјештанин Баљака Здравко Вујовић.

Припадници Територијалне ватрогасно- спасилачке јединице данас су забиљежили четири интервенције, гасили су два пожара у селу Крстаче као и пожар у Давидовићима који је настао након удара грома.