Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Потписан Mеморандум о сарадњи

У просторијама Мале сале у згради општине данас је одржан радни састанак замјеника амбасадора Руске федерације у БиХ Алексеја Керестеџијанца и предсједнице Руско-српске фондације за културу и наслијеђе Наталије Шатилине са руководством општине Билећа.
На састанку је потписан Меморандум о сарадњи у свим областима од заједничког интереса, као и стварање одрживог партнерства заснованог на принципима транспарентности, отворености и међусобног уважавања.
„Наш народ изузетно цијени и воли руски народ. Данас смо потписали вјековну тежњу нашег народа ка сарадњи са великим руским народом. Сарадњу на свим пољима, од културе до економије“, каже Веселин Вујовић, начелник општине Билећа.
Он је истакао да ће се, између осталог, ићи у том правцу да се више пажње посвети Донском кадетском корпусу, који је одређено вријеме провео у Билећи, када је прије 100 година морао да напусти своју отаџбину и у Билећи пронађе братски народ и пријатељску земљу.
Предсједница Руско-српске фондације за културу и наслјеђе Наталија Шатилина изразила је захвалност на позиву, добродошлици и жељи да се потпише Меморандум о сарадњи.
„Наша фондација се зове „Култура и наслјеђе“, али то не значи да се ми бавимо само културом. Када познајете културу једног народа можете преговарати о економији, и о инвестицијама. Разговараћемо о привреди, а можда побратимо Билећу са неким руским градом“, истакла је Шатилина.
Данашњем састанку присуствовао је и замјеник амбасадора Руске федерације у БиХ Алексеј Керестеџијанц.
„Руска амбасада ће и даље подржавати рад ове Фондације и наставити рад у правцу зближавања и развоја свих односа између руског и српског народ и видјећемо са руководством општине Билећа које су то могућности и сегменти наше сарадње“, рекао је Керестеџијанц.
Руска делегација обишла је руско гробље, положила вијенце на споменик страдалима у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату и посјетила спомен собу.