Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА РЕКОНСТРУКЦИЈИ НЕКАДАШЊЕ МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ

На конкурс Дјечијег вртића „Будућност“ за пријем у школску 2021/22 годину пријавила су се 193 малишана. Капацитетом ове предшколске установе предвиђен је пријем 114 малишана распоређених у четири групе. Општинска управа и руководство вртића нашли су начин за рјешавање овог великог проблема наше локалне заједнице. Захваљујући слуху Миодрага Парежанина и Основне школе „Петар II Петровић Његош“ почели су радови на реконструкцији некадашње музичке школе у којој ће бити смјештене двије групе из Дјечијег вртића.

„Ово нам много значи, јер је у вртић примљено још 50 малишана. Пројекат је од великог значаја за дјецу, њихове родитеље, али и наш град. Након конкурса смо морали распоредити дјецу и у ове просторије ће ићи малишани који су на полудневном боравку, јер овдје немају могућност за спавање. Ово је привремено рјешење јер већ од наредне школске године планирамо проширење вртића за четири групе, укључујући и јаслице“, каже директорица Дјечијег вртића „Будућност“ Мара Војновић.

Директорица Вртића истакла је да се све ради у договору са Министарством просвјете и културе Републике Српске.

„Представници ресорног министарства најавили су долазак у Билећу и обилазак ових просторија. Ми се свакодневно савјетујемо са њима и они су исказали задовољство што смо нашли начин да упишемо велики број малишана“, каже Војновић.

Начелник Одјељења за привреду, друштвене дјелатности и инспекцијске послове Огњен Капор каже да је вриједност пројекта реконструкције просторија око 20.000 конвертибилних марака. Пројекат финансира општина Билећа.

„Сусрећемо се са једним, ако могу да кажем дивним проблемом, јер имамо велики број дјеце пријављене за вртић. Морали смо да нађемо рјешење да наши мали суграђани имају услове за боравак у предшколској установи. Велика ми је част и задовољство што сам дио овог пројекта. Желим да се захвалим основној школи што нам је уступила просторије, као и Електро Херцеговини, теренској јединици Билећа за пружену помоћ, али и свим људима који су укључени како донацијом тако и радом на пројекту“, каже Капор.

Замјеник начелника општине Билећа Никола Бајовић каже да је овај пројекат само још један показатељ да руководство општине ослушкује проблеме локалне заједнице.

„Упућени смо у проблеме наших суграђана и на основу тога смо закључили да је ова адаптација јако важна. Овим смо у великој мјери ријешили проблем недостатка капацитета за дјецу предшколског узраста. И у наредном периоду задатак локалне самоуправе биће да ослушкује проблеме грађана и да налази начин да и у овој тешкој финансијској ситуацији рјешава исте“, каже Бајовић.

Бајовић је нагласио да је ово само привремени начин рјешавања проблема капацитета Дјечијег вртића „Будућност“, те да је у завршној фази израда пројектне документације за проширење постојећег градског вртића. Пројектом чија је вриједност око 650.000 КМ предвиђено је дупло повећање капацитета, надоградња спрата и реконструкција крова.