Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Предсједник Синдиката управе РС у радној посјети у Билећи

Предсједник Синдиката управе РС Божо Марић састао се данас у Билећи са начелником општине Веселином Вујовићем и представницима Синдиката општине. “Проблеми у општини су вишеструки. Плате радницима касне шест мјесеци. Рјешење видимо у договору са предузећем Хидроелектране на Тренушњици, и овом приликом позивам директора Луку Петровића да снагом ауторитета и утицаја испоштују споразум да општина Билећа исплаћује у ратама дуг који има према ХЕТ-у. С друге стране да ХЕТ настави да измирује обавезе према Билећи јер транше чине 25 посто укупног буџета општине Билећа.
Од понедељак ће се фирмирати Радна група за израду новог Колективног уговора за запослене у општини, и да се уврстите коефицијенти који припадају ватрогасцима и осталим радницима од 11.2 2022 године. Сви радници који су незадовољни, а одлуче се за наплату путем суда имаће сваку врсту правне помоћи Синдиката РС, рекао је Марић .Након низа састанака још увијек нема конкретних рјешења. “Питање је на који начин ће се радници одлучити да остваре своја права. Да ли путем Суда и ретроактивно или уз договор направити компромисно рјешење да би сви били задовољни” рекао је Никола Леро предсједник Синдикалне организације општине Билећа.
Начелник Вујовић се нада да ће се проблеми ускоро ријешити. “Од почетка године имали смо милионску блокаду због дуговања претежно из 2019 године. Све што остане новца на рачуну након принудних наплата до сада смо измиривали обавезе према радницима,социјална давања…Надам се да ће на након споразума који је потписан са ХЕТ-ом доћи до побољшања финансијские ситуације”истиче Вујовић.
Општина радницима дугује шест плата , буџет оптерећује и велики број запослених,а Синдикат као једно од рјешења види у смањењу броја радника уз стимулативне отпремнине.