Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Саопштење за јавност

Поштовани суграђани, сматрао сам својом обавезом да кажем праву истину у вези изнесених неистина, како од стране појединих посланика на сједници Народне скупштине РС, тако и на локалним порталима.

У јуну мјесецу 2020. године Управни одбор Завода за запошљавање РС донио је одлуку о спровођењу Програма подршке запошљавању младих са ВСС и ССС у статусу приправника. По том програму, општини Билећа су одобрена средства за финансирање укупно 14 приправника са ВСС, раздвојених по компонентама. По првој компоненти, гдје се финансира 100% бруто плата за дјецу погинулих бораца, нашој општини су одобрена средства за једно лице. А по трећој компоненти , гдје се финансира плата након опорезивања, општина Билећа је добила средства за финансирање 13 лица. У складу са чланом 100. Закона о службеницима и намјештеницима у органима јединица локалне самоуправе („Сл. гласник“, број 97/16), дефинисано је да приправнички стаж са ВСС траје годину дана. Јуче, након истека 12 мјесеци, уговор о приправичком стажу је престао да важи.

Напомињемо да је за једно лице, које је примљено по првој компонети – дјеца погинулих бораца, донесено  рјешење о распоређивању у трајању од три мјесеца.

Такође, желим да нагласим да је тачно прије годину дана  тадашњи начелник расписао конкурс за пријем портира у Општинску управу Билећа и да су се на конкурс пријавила два лица, од којих је једно дијете погинулог борца. Комисија коју је именовао тадашњи начелик, а не ја, је свој дио посла одрадила професионално, извршила бодовање и за оба кандидата дала исти број бодова са приоритетом да на ранг листи, под број један рангира дијете погинулог борца. И поред тога, начелник је нажалост донио одлуку да прими другорангираног, а не дијете погинулог борца. Taда се нико од „патриота“ није оглашавао путем медија и портала да заштити дијете погиулог борца!

Апелујемо на све институције и јавна предузећа да се укључе и активно узму учешће у рјешавању проблема запошљавања чланова породица погинулих бораца ВРС.

                                         

                                                                                                              Начелик општине Билећа, Веселин Вујовић с.р.