Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Семинар “Конкурентност у сектору хране РС”

У организацији Развојне агенције Републике Српске, Агенције за безбједност хране БиХ и Европске мреже предузетништва, у Билећи је данас одржан семинар о теми „Конкурентност у сектору хране РС“.

О производњи и пласману хране се и на глобалном нивоу све више говори. Поставља се питање да ли ће квалитетне хране бити довољно у будућности и како наше производе пласирати на свјетско тржиште.

“Тренутно стање у Европи и свијету нас обавезује да се више позабавимо овом темом. Морамо се прилагодити свим критеријумима и изазовима који стоје пред нама, те помоћи нашим пољопривредним произвођачима да се припреме и изађу на свјетско тржиште“ истакао је Драган Брењо из Агенције за безбједност хране РС.

Циљ оваквих семинара је да се произвођаци и надлежне институције упознају са тренутном ситуацијом и плановима у пољопривредно-прехрамбеном сектору РС.

“Данас смо највише говорили о томе како да се наши произвођаци и институције припреме како би ублажили негативне ефекте тренутних криза и последица Корона вируса који нису заобишли ни овај сектор. Кључно је умрежавање институција, произвођача и стална едукација, као и формирање нових ланаца вриједности у РС, БиХ и региону”, истакао је Дејан Шешлија из Агенције за развој РС. Произвођачима највише недастају извори финансирања, знања и маркетинг, а поменуте Агенције су ту да пруже сваку врсту подршеке додао је Шешлија.

Семинар је намијењен привредним субјектима из сектора производње и прераде хране са подручја Републике Српске.