Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Слава храма Светог Архангела Михајила

Уз присуство великог броја вјерника у селу Баљци обиљежена је крсна слава храма Светог Архангела Михаила. Свету архијерејску литургију служио је његово преосвештенство Епископ захумско- херцеговачки и приморски Димитрије са свештенством.


Светој литургији присуствовали су и градоначелник Великог Ростова Андреј Васиљевич Лосу са сарадницима, предсједница Руско-српске фондације за културу и наслијеђе Наталија Шатилова пуковник у пензији Видоје Ковачевић и бројни гости.


„Могу само да похвалим оне који данас славе, а дошли су у Цркву. То је веома важно да када славимо славу дођемо и на службу да се помолимо Богу да би та слава почела како треба, да нам у устима и срцу остане укус молитве и да молитвено и са љубављу дочекујемо наше госте. Да све буде једна велика молитва Богу. Треба да буде славље и пјесма и радост, али све да буде Богом благословено. Није добро да имамо безброј јела на трпези, а да су нам срца и душе празне“, поручио је у бесједи епископ захумско- херцеговачки и приморски Димитрије.


Владика је рекао и да ћемо истински бити оживљени не када биолошки живимо, него када узљубимо Бога и заволимо браћу и сестре и дјецу.
„Пуно је дјеце данас овдје међу нама и хвала вам што сте их довели. И да знате да свако дијете Анђели чувају, али његови Анђели на земљи овдје, помоћници у чувању дјеце, смо сви ми, прво родитељи, па кумови и пријатељи. Много је важно какав ће човјек бити то дијете. Највише што ћете дати дјетету није материјално и оно што му можете купити, него највише што можете дати дјетету је да има чист образ да га научите да буде прави истински човјек какви су били наши преци, али и какви су били свети људи“, поручио је епископ захумско- херцеговачки и приморски Димитрије.


Начелник општине Билећа и мјештанин села Баљци Веселин Вујовић честитао је крсну славу свима који данас славе.
„Прије свега желим да се захвалим Вашем преосвештенству, хвала што сте дошли у наше село и учинили нам част да се заједно помолимо Богу. Желим да поздравим часне оце и наше госте из Русије, градоначелника Ростова са сарадницима и предсједницу Фондације руско- српског пријатељства, пуковника Ковачевића и његову бригаду, све вас моји драги Баљчани и да се захвалим што сте данас овдје да се заједно помолимо Богу и нека нам је на здравље слава“, рекао је Вујовић.


Црква Светог Архангела Михаила у селу Баљци саграђена је око 1868. године, а обновљена 1904. године прилозима народа Баљака. Пред крај 20. Вијека овај храм је поново почео пропадати, па су га мјештани уз благослов преосвећеног владике Григорија обновили 2009. године.