Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Oдржана презентација пројекта ,,Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“

У Билећи је данас одржана презентација пројекта ,,Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“ који организује Савез општина и градова Републике Српске. Према ријечима Сање Крунић, пројект менаџера у Савезу општина и градова Републике Српске и координатора у јединици изабраних званичника ,,Уводна обука о методологији и новој визији мјесних заједница за изабране званичнике“ има за циљ упознавање одборника са методологијом и унапређење знања које ће им помоћи у побољшању рада МЗ.

-Билећа је једна од једанаест јединаца Локалне самоуправе која је изабрана да ради са Савезом општина и градова РС на унапређењу улоге Мјесних заједница. Пројекат финансирају Владе Швајцарске и Шведске у сарадњи са Савезом општина и градова РС и Федерације БиХ а проводи УНДП. Циљ је да одборници унаприједе своје знање када је у питању рад МЗ, подизање свијести грађана и њихово активно укључивање у рад и развој њихове локалне заједнице. Прве три јединице локалне самоуправе, од изабраних једанаест, имаће прилику да освоје одређене награде, у складу са својим активностима и одређеним критеријумима. Прва награда је у износу од 30.000 марака, друга 25.000, а трећа 20.000 марака, рекла је Крунић.

Општина Билећа је изабрана на основу Јавног позива и имаће прилику да јој се пружи техничка помоћ и подршка, а све у циљу унапређења МЗ и активног учешћа грађана у њиховом раду.

-Мјесне заједнице представљају важну спону између становништва и изабраних локалних званичника. Билећа је изабрана међу једанаест општина у БиХ за имплементацију овог пројекта, гдје се налазимо у другој фази, па се надам да ћемо улогу МЗ вратити у институције тамо гдје им је и мјесто. Трудићемо се да у наредном периоду реализујемо све активности које су неопходне да се инструмент МЗ врати међу грађане, јер МЗ у општини Билећа не функционишу већ дужи период, рекла је Слађана Јањић, начелник Одјељења за општу управу и координатор овог пројекта.

Као резултат семинара очекује се подизање свијести изабраних званичника о важности МЗ те стварање повољног окружења за имплементацију нове визије за МЗ. Предавач је био Драган Вујић.